Уз рачун за струју ускоро посебна накнада

Марина Чигоја
Уз рачун за струју ускоро посебна накнада

БAЊAЛУКA - Потрошачи електричне енергије у Републици Српској ускоро ће уз рачун за утрошену струју морати да плаћају и посебну накнаду за обновљиве изворе електричне енергије, која се од 1. јула обрачунава у ФБиХ.

У Регулаторној комисији за енергетику РС потврдили су "Гласу Српске" да ће Влада РС ускоро израдити посебну уредбу, послије које ће Регулаторна комисија за енергетику донијети одговарајуће акте.

Нагласили су да ће ова документа дефинисати који производни електроенергетски објекти имају право на подстицај, висине подстицајне тарифе и висину накнаде за обновљиве изворе коју ће плаћати крајњи купци у РС.

Уредбом Владе Федерације, која је ступила на снагу 24. јуна, прописано је да домаћинства плаћају 0,0001 накнаде за обновљиве изворе за сваки утрошени киловат електричне енергије.
То значи да ће потрошачи у ФБиХ за 100 киловата утрошене струје плаћати додатних десет фенинга, а за 1.000 киловата једну марку више него до сада.

У Регулаторној комисији за енергетику РС казали су да накнаду за обновљиве изворе електричне енергије плаћају потрошачи у већем дијелу Европе.

- Купци електричне енергије у Републици Српској тренутно не плаћају посебну накнаду за обновљиве изворе електричне енергије. На основу Закона о енергетици, Влада РС ће донијети уредбу чији су циљеви, између осталог, одређивање учешћа енергије из обновљивих извора у бруто финалној потрошњи електричне енергије у Српској - казали су у Комисији.

Додали су да ће Комисија, у складу са Законом о енергетици и уз сагласност Владе РС, прописати систем подстицања производње енергије коришћењем обновљивих извора енергије, као и начин обезбјеђења и коришћења подстицајних средстава.

- Средства за подстицање производње енергије коришћењем обновљивих извора енергије биће обезбијеђена кроз тарифу за енергију. Послије доношења уредбе Комисија ће израдити потребне документе којима ће бити утврђена и висина накнаде коју ће плаћати купци електричне енергије у РС - рекли су у Комисији.

Поскупљење

У Регулаторној комисији за енергетику РС истакли су да од почетка 2010. године до данас ниједно електроенергетско предузеће није поднијело захтјев за промјену цијене електричне енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана