Увозна смрзнута риба гуши домаћи узгој

Драгана Келеч
Увозна смрзнута риба гуши домаћи узгој

БAЊAЛУКA - У предузећима која се баве узгојем и продајом рибе у Републици Српској сматрају да би организованом производњом и дугорочном стратегијом развоја ове изузетно извозне гране домаћи произвођачи били заштићени од прекомјерног увоза неквалитетне рибе из иностранства.

У Групацији рибара при Привредној комори РС кажу да је ово један од начина да се помогне домаћим предузећима која годишње извезу 60 одсто узгојене рибе.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да у Српској постоји више од 30 овлашћених узгајивача рибе, који годишње произведу око 3.500 тона рибе.

Домаћи узгајивачи рибе сматрају да њихов опстанак на тржишту угрожава увоз јефтине смрзнуте рибе сумњивог квалитета.

- На нашем тржишту продаје се смрзнута риба која се увози чак из Aзије. Ова риба лако прелази границу јер код нас не постоје лабораторије у којима би се детаљно провјеравали поријекло и квалитет рибе - истичу узгајивачи.

Директор "Тропик рибарства" Драгана Радошевић рекла је да су, поред прекомјерног увоза рибе на домаће тржиште, високе накнаде за воду један од највећих проблема рибарства у РС.

- Осим тога, ниски подстицаји од стране Министарства пољопривреде додатно отежају наш положај на тржишту. Имамо 60.000 марака подстицаја годишње, а произведемо више од 1.300 тона рибе, што је занемариво на килограм рибе - истакла је Радошевићева и додала да се највише рибе извезе у Србију, Црну Гору и Хрватску.

Власник рибњака "Билећко језеро" из Билеће Ристо Миленић каже да у РС постоје одлични услови за узгој рибе јер је квалитет воде далеко бољи него у земљама у региону, али да ниске премије за производњу и високе накнаде за воду домаће произвођаче стављају у неравоноправан положај у односу на конкуренцију из иностранства.

- Годишње се у "Билећком језеру" узгоји око четири тоне рибе, али би уз подстицаје имали капацитет за узгој много већих количина рибе за домаће тржиште, те би на тај начин могли донекле да спријечимо прекомјеран увоз смрзнуте рибе - рекао је Миленић.

Квалитет

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић рекао је да, иако домаћи узгајивачи рибе немају довољно подстицаја, квалитет узгојене рибе на завидном је нивоу у односу на регион.

- Рибарство је веома значајна извозно оријентисана грана привреде. Наши произвођачи производе веома квалитетну рибу, посебно пастрмку и шарана, које су веома тражене на иностраним тржиштима - казао је Видић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана