Ухапшен бивши шеф управе Хипо банке

Глас Српске
Ухапшен бивши шеф управе Хипо банке

БЕЧ - Бивши предсједник Управног одбора Хипо Aлпе Aдрија банке Волфганг Кутлерер ухапшен је у петак у Aустрији заједно са још два друга лица по налогу државног тужилаштва у Клагенфурту у вези с афером с Хипо банком, саопштио је државни тужилац Хелмут Јамниг.

Истовремено, надлежне власти претресле су станове на десет локација у покрајинама Корушка и Беч, пренијеле су агенције.

Овог 56-годишњег бившег банкара, који је 15 година био на челу Хипо Aлпе Aдрије, државно тужилаштво терети, како јављају аустријски медији, за проневјеру и фалсификовање банкарског биланса. Специјална јединица Министарства унутрашњих послова Aустрије за расвјетљавање афере са Хипо Aлпе Aдрија банком, најавила је подношење пријава и против њеног некадашњег клијента, бившег замјеника министра одбране Хрватске Владимира Загореца. У вези с пословањем Хипо банке у југоисточној Европи и на Балкану често су помињани бивши функционери из Хрватске, међу којима и бивши премијер Иво Санадер.

Откад је крајем децембра прошле године аустријска држава за симболичну цијену од три евра била принуђена да откупи пропалу Хипо Aлпе Aдрија банку од ранијег власника њемачке Бајерн ЛБ, како би спријечила нови потрес на банкарски систем у Aустрији, почела је истрага у вези са  пропашћу ове банке.

Бајерн ЛБ, лоша инвестиција у Хипо Aлпе Aдрија банци, коштала је преко 3,7 милијарди евра.

Када је децембра прошле године у Министарству финансија Aустрије у Бечу одржан састанак за спасавање банке, у процес се укључила и Европска централна банка, која је страховала да би крах ове банке могао имати домино ефекат на Балкан.

Хипо Aлпе Aдрија банка претворена је 1992. у акционарско друштво, са билансном сумом од свега 1,87 милијарди евра. Под новим шефом Управног одбора Кутлерером банка је започела брзу експанзију на Балкан.

Продајом удјела и оснивањем сестринских банака у југоисточној Европи 2005. банка је успјела да билансну своту подигне на 24,23 милијарди евра, а 2008. године достигла је 42,3 милијарди евра.

Марта 2006. у јавност доспијевају информације о губицима у вези са спекулацијама, на основу чега ревизори подижу оптужницу против управе банке због фалсификовања биланса.

Новембра 2008. Култерер и други чланови некадашње управе признали су кривицу за фалсификовање биланса, и за то бивају новчано кажњени. Њемачки власник у то вријеме бива принуђен на ново убризгавање капитала у висини од 700 милиона евра.

Усљед тога, чланови Управног одбора, један по један, напуштају тонући брод, а власти започињу прву истрагу.

Хипо Aлпе Aдрија банка саопштила је 23. априла прошле године да је 2008. годину закључила са нето губитком у висини од 520 милиона евра.

У децембру исте године Бајерн ЛБ пријети да ће у потпуности затворити Хипо и тражи од аустријске државе да је преузме.

Ове године, 31. марта, саопштено је да је банка закључила 2009. годину са губитком у висини од 1,6 милијарди евра.

На то Влада Aустрије, која је постала власник, поставља Готвалда Кранебитера за шефа банке, како би је за неколико година довео у ред и како би потом била могућа нова приватизација.

Овог 56-годишњег бившег банкара, који је 15 година био на челу Хипо Aлпе Aдрије, државно тужилаштво терети, како јављају аустријски медији, за проневјеру и фалсификовање банкарског биланса.

Сумњиви кредити

Предсједник управе Хипо Aлпе Aдрија групе Готвалд Кранебитер рекао је у јуну током посјете БиХ да је истрагом која се спроводи унутар банке обухваћено 75 сумњивих случајева пословања у југоисточној Европи, те да је значајан број случајева упућен јавном тужиоцу.

Кранебитер је казао да Aустрија намјерава продати дијелове Хипо банке и додао да је примарна задаћа нове управе реконструкција групе и стварање услова за опрезније пословање. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана