У нови погон Мљекаре уложено 11 милиона КМ

Маријана Миљић
У нови погон Мљекаре уложено 11 милиона КМ

ЛAКТAШИ - Премијер Републике Српске Милорад Додик и предсједник фонда "Салфорд" и генерални директор компаније "Имлек" Слободан Петровић отворили су јуче у Aлександровцу код Лакташа нови производни погон бањалучке "Мљекаре" у који је уложено 11 милиона марака.

У погону "Мљекаре", дистрибутивном центру "Дануб фудс групе", биће запослено 40 нових радника.

Предсједник Владе РС Милорад Додик рекао је да је компанија "Имлек" направила један од најсавременијих објеката у региону.

- Република Српска је ријетка заједница која нема проблема са снабдијевањем тржишта млијеком и млијечним производима. За Владу РС ово је важан објекат, не само због улагања већ и због присуства нове технологије и новог односа према овој веома озбиљној индустријској грани - рекао је Додик и додао да је за 18 мјесеци на голој ливади никао најсавременији објекат за прераду млијека према европском стандарду.

Додик је нагласио да ће Влада РС са компанијом "Имлек" и пољопривредним произвођачима наставити да гради стабилан однос, који ће обезбиједити непрекидну нит у производњи, преради и дистрибуцији млијека.

Предсједник фонда "Салфорд" и генерални директор компаније "Имлек" Слободан Петровић казао је да је циљ ове компаније да производњу млијека у Српској подигне на највиши ниво.

- У овом објекту у Aлександровцу радиће се специјализоване врсте производа из свјежег програма, као што су млијеко, јогурт и павлаке - истакао је Петровић и додао да ће мљекара "Млијекопродукт" у Козарској Дубици бити специјализована за производњу млијечних производа са дужим роком трајања.

Петровић каже да ће се дио производног погона из Козарске Дубице преселити у "Мљекару" у Aлександровцу.

Директор бањалучке "Мљекаре" Небојша Ристић казао је да је капацитет новоотвореног објекта "Мљекаре" прерада 50 тона млијека дневно, те да постоји могућност повећања на 100 тона.

Свечаном отварању новог погона бањалучке "Мљекаре" присуствовали су министар индустрије, енергетике и рударства РС Слободан Пухалац, потпредсједница Владе РС Јасна Бркић, министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић, те начелници општина Лакташи Милован Тополовић и Градишке Никола Крагуљ, као и представници Привредне коморе РС.  

Сировине

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара РС Владимир Усорац казао је да нови погон бањалучке "Мљекаре" тражи и додатне сировине. Истакао је да ће произвођачи у сарадњи са Владом РС набавити око хиљаду јуница, чиме ће производња млијека бити повећана за седам милиона литара годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана