У иновационом центру настају вјетротурбине

Свјетлана Тадић
У иновационом центру настају вјетротурбине

БAЊAЛУКA - У Иновационом центру Бањалука (ICBL), који ради тек пола мјесеца, два истраживачка тима и двије фирме, раде на развоју дигиталног, аудио и видео садржаја, вјетротурбина, мобилне каде за слабо покретне и непокретне особе, те штедне чесме.

Менаџер тренинг центра ICBL Соња Шипка каже да се у инкубационом центру фирма "Нењ медиа" из Бањалуке тренутно бави развојем дигиталног, те аудио и видео садржаја.

- Друга фирма, "Турбина" из Котор Вароша, бави се производњом вертикалних вјетротурбина, које су сами осмислили - рекла је Шипка и додала да истраживачки тимови у ICBL могу да прођу кроз двије фазе, прединкубацију и инкубацију.

У прединкубационом простору, каже, раде два истраживачка тима чији је задатак развој иновација.

- Један тим је осмислио мобилну каду за слабо покретне и непокретне особе која може да се користи у болницама или за приватне потребе - објаснила је Шипка и додала да је други тим у прединкубационом центру осмислио штедну чесму која се већ налази на тржишту БиХ.

Објашњава да у фази прединкубације, која траје три мјесеца, истраживачки тимови у ICBL добијају помоћ за развој пословног плана, регистрације фирме, као и пласирања производа на тржиште.

- Особље ICBL помаже иноваторима да пронађу сараднике и финансијере. Aко се они послије три мјесеца помоћи одлуче да желе да даље развијају своје идеје, онда могу да пређу у инкубациони центар - рекла је Шипка.

Осим ова два центра, ICBL заинтересованим предузетницима и фирмама даје шансу да похађају и велики број семинара из различитих предузетничких области.

Она је додала да ће нови конкурс за попоњавање слободних инкубационих јединица у Иновационом центру Бањалука, бити расписан идуће седмице и остаће отворен 30 дана.

Иновациони центар Бањалука основан је као Фондација Владе РС, Владе Краљевине Норвешке, града Бањалука, универзитета Бањалука и Источно Сарајево, те Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа а у његову адаптацију и опремање уложено је 1,3 милиона марака.

Школа предузетништва

Соња Шипка каже да ће ускоро у Инвационом центру Бањалука почети да ради и школа предузетништва.

- У сарадњи са Организацијом за развој предузетничких вјештина (CEFE), која курсеве из области предузетништва даје у више од 130 земаља у свијету, биће отворена и школа за предузетнике, а трајаће три мјесеца. Сви полазници ове школе добиће сертификат CEFE и ICBL. Поред тога планирамо и дводневне и тродневне семинаре из области маркетинга, као и пилот курс, "учење он лајн" из области маркетинга и заштите права и интелектуалне својине - рекла је Шипка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана