У Хемофарм уложено 20 милиона марака

Драгана Келеч
У Хемофарм уложено 20 милиона марака

БAЊAЛУКA - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик отворио је јуче у Бањалуци нови погон за производњу и двије нове линије за паковање лијекова фармацеутске компаније "Хемофарм", вриједне 20 милиона марака.

Додик је послије свечаног отварања нових постројења казао да је инвестиција вршачког "Хемофарма" вриједна 15 милиона, док је Инвестиционо-развојна банка РС (ИРБ) обезбиједила кредит од пет милиона марака.

- Уз помоћ Владе РС и "Хемофармову" упорност, данас имамо једну од најреферентнијих компанија у југоисточној Европи, која може да се похвали стабилном производњом и пословањем - казао је Додик.

Он је нагласио да је сарадња ИРБ-а и компаније из Вршца још један доказ оправданости постојања ове банке у РС.

- Упорни критичари концепта ИРБ-а пред оваквим и сличним пројектима треба да застану - истакао је Додик и нагласио да ИРБ тренутно у сектору за подршку запошљавању има 350 милиона марака, који чекају да буду пласирани у овакве или сличне послове.

Потпредсједник "Хемофарма" из Вршца Драгомир Ћурчић подсјетио је да је 1996. године ова компанија у Бањалуци запошљавала 13, док данас има 163 радника.

- Првобитни капацитет од 300 милиона таблета годишње сада износи 650 милиона, а после ове и још неколико планираних инвестиција достићи ћемо капацитет од милијарду и по таблета годишње и вредност капитала од 60 милиона марака - навео је Ћурчић.
Директор "Хемофарма" у Бањалуци Aлександар Веселиновић рекао је да ово предузеће више од 90 одсто своје производње извози, и то на сва тржишта на којима је присутна компанија "Штада".

- За "Хемофарм" Бањалука ово је велики дан. Инвестиција у ову компанију представља својеврсно признање свим запосленима у "Хемофарму" Бањалука за њихов досадашњи рад. Повјерење које смо добили представља уједно и обавезу да у будућности остваримо још боље резултате - казао је Веселиновић.

Пола вијека пословања

"Хемофарм" је 1. јуна обиљежио пола вијека пословања. Компанија је основана 1960. године у пограничном српском граду Вршцу, а за својих 50 година рада израстао је у међународну компанију са 65.630 квадрата производног и пословног простора. "Хемофарм" у Србији, Њемачкој, Русији, Црној Гори, БиХ, Словенији, СAД, Хрватској, Македонији и другим земљама има 3.000 запослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана