У дрвопреради расте производња и извоз

Свјетлана Тадић
У дрвопреради расте производња и извоз

БAЊA ЛУКA - Дрвопрерађивачка индустрија у Српској се полако опоравља од посљедица економске кризе, а то доказује и податак да се у посљедња два мјесеца повећала производња дрвних сортимената и намјештаја, те да је покривеност увоза извозом 60 одсто.

Рекао је ово “Гласу Српске” секретар Удружења дрвопрерађивача при Привредној комори РС Лазо Шиник.

- Према нашим подацима, у мају и јуну производња дрвних сортимената повећала се за 3,3 одсто у односу на претходне мјесеце, а производња намјештаја за 1,7 одсто - рекао је Шиник и додао да је за дрвопрераду карактеристично да се обим производње повећава у другој половини године, тако да се идућих мјесеци очекује већи раст.

Према подацима Завода за статистику РС, производња шумских сортимената у државним шумама у јуну 2010. године у односу на јун 2009. године већа је за девет одсто, док је продаја већа за 1,1 одсто.

Шиник је рекао и да се покривеност увоза извозом константно повећава.

- Вриједност размјене у дрвопрерађивачкој индустрији износи око 400 милиона марака годишње. Од тога се извезе робе у вриједности од 280 милиона марака, а 120 милиона марака се увезе - рекао је Шиник.

Истакао је да се највише производа од дрвета извози у Србију, Хрватску, Италију, Словенију, Њемачку и Aустрију.

- Оно што се највише увози у РС је репроматеријал, те медијапан плоче, које се не производе код нас, а један су од главних елемената за производњу намјештаја - каже Шиник.

Из Министарства индустрије, енергетике и рударства РС рекли су да су дрвопрерађивачима, на основу јавних позива, додијељена средства за подршку извоза.

- У 2009. години за 69 привредних субјеката који се баве прерадом дрвета додијељено је 1.633.000 марака, а у 2010. години 73 дрвопрерађивача добила су средства у висини од 2.618.850 марака - рекли су у Министарству и додали да је у понедјељак уплаћена и посљедња транша подстицаја извоза у 2010. години. Додали су да је за добијање подстицаја извоза потребна виша фаза прераде у процесу производње, да је остварен извоз већи од 100.000 марака у претходној години и да учешће извоза у укупном приходу износи најмање 15 одсто.

Према подацима Aгенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге, у Српској има око 670 предузећа која се баве прерадом дрвета, производњом намјештаја или радовима у шумарству.

-         Око 10.000 радника запослено је у овим предузећима која годишње, заједно са државним шумарством, остваре приходе у висини од 600.000.000 марака - подаци су AПИФ-а.

Опрема

Лазо Шиник је рекао да су, што се тиче снабдјевености дрвопрерађивача опремом, велики допринос дали кредити ИРБ-а који су били намијењени управо у ту сврху.

- С друге стране, у Италији се угасило много предузећа чија се опрема продаје, тако да су домаћи произвођачи то искористили и купили не много стару опрему, али по нижим цијенама - рекао је Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана