У 2010. извезено 35 одсто више робе

Маријана Миљић
У 2010. извезено 35 одсто више робе

БAЊAЛУКA - Из Републике Српске за осам мјесеци ове године извезено је робе у вриједности од 1,47 милијарди марака, што је за 35 одсто више него у истом периоду лани, када је извоз био вриједан 1,09 милијарди марака.

Ово је јуче на конференцији за новинаре у Бањалуци рекла министар за економске односе и регионалну сарадњу Јасна Бркић. Према њеним ријечима, у овом периоду у РС је увезена роба вриједна 2,57 милијарди марака, што је за 12 одсто више него прошле године.

- Као резултат бржег раста извоза од увоза у овој години спољнотрговински дефицит смањен је за 100 милиона марака или за осам одсто. Значајнији раст извоза од увоза у осам мјесеци ове године довео је и до повећања покривености увоза извозом са 47,6 на 57,2 одсто - рекла је Бркићева и додала да су најзначајнији извозни производи РС, осим електричне енергије, нафтних уља и уља добијених од битуменских минерала, производи од жељеза и челика, обућа, дрво и производи од дрвета, те машине, механички уређаји и њихови дијелови, као и намјештај и папир.

- Просјечна цијена производа који се извозио износила је 0,91 марку - казала је Бркићева.

Извоз у земље чланице Европске уније порастао је за 30,9 одсто и износи 703,6 милиона марака, док је увоз из тих земаља порастао за 17,4 процента и износи 1,09 милијарди марака.

- Извоз у земље потписнице ЦЕФТA споразума, порастао је за 24,6 одсто, док је увоз из тих земаља порастао за 10,5 одсто - казала је Бркићева и додала да је Влада Српске за подстицање извоза ове године  одобрила 15 милиона марака.

Помоћник министра за економске односе и регионалну сарадњу Aида Богдан рекла је да је Министарство успоставило регистар извозника у којем је до сада евидентирано око 120 предузећа.

- У сарадњи са Привредном комором РС формиран је и Савјет извозника, чији су чланови представници девет предузећа из различитих сектора - казала је Богданова и додала да је улога Савјета да заступа интересе извозника.

Веб портал

Aида Богдан је казала да ће ускоро бити успостављен веб портал - извоз-инфо, који ће располагати подацима о извозним предузећима Српске и оствареном извозу робе и услуга.

- Портал ће омогућити потенцијалним страним партнерима прецизан увид у извозну понуду РС, а извозницима ће бити омогућен брз приступ информацијама о могућностима извоза и наступа на страним тржиштима - рекла је Богданова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана