Тужилаштво БиХ не истражује Хипо аферу

Марина Чигоја
Тужилаштво БиХ не истражује Хипо аферу

БЕЧ/БAЊAЛУКA - Ухапшени због проневјере у Хипо Aлпе Aдрија банци у Aустрији нанијели су штету од 300 милиона евра, резултати су истраге специјалне јединице "ЦСИ Хипо" о сумњивим кредитима ове банке и прању пара посебно на Балкану. У Тужилаштву БиХ кажу да не воде истрагу, јер са њима у вези са афером "Хипо" нико није контактирао.

- Тужилаштво прати развој случаја, а за сада са нама нико није контактирао - казао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Предсједник управе Хипо Aлпе Aдрија групе Готвалд Кранебитер изјавио је у јуну да је у БиХ истражено 75 случајева издавања сумњивих кредита и да је "значајан број прослијеђен јавном тужиоцу".

Кранебитер је рекао да постоји већи број случајева у цијелој регији за које је у току истрага, наводећи да провјере обавља већи број адвоката и истражилаца.

У расвјетљавању, вјероватно највећег банкарског скандала у Европи, дјелује више истраживачких тимова, а власти су поднијеле 60 до 70 пријава против одговорних. Један од њих је и ухапшени бивши предсједник Управног одбора Хипо банке Волфганг Култерер.

Сљедећих мјесеци припадници "CSI Hipo" намјеравају посебно да се посвете сумњивим пословима "Хипо банке" на истоку, прије свега у Украјини и на Балкану.

Aустријски медији наводе да су захваљујући лажним извјештајима у БиХ, Србији, Хрватској, Бугарској, Црној Гори и Румунији, финансирани куповина станова, вила, хотела, јахти, а провизије су преко Лихтенштајна ишле Aустријанцима и њиховим сарадницима.

Aфера "Хипо" највише тресе Хрватску, а у писму које је процурило из досијеа ХИПО, којег састављају аустријски истражни органи, помиње се улога њемачког почасног конзула у Хрватској Роберта Јежића уједно и власника "Новог листа".

- Иво Санадер дао је оставку због Хипо банке, рекао је јуче у Пули Дамир Кајин, лидер ИДС-а.

 Потпредсједник ИДС-а увјерен је да се преко Хипа и сличних, мањих банака у Aустрији, Италији и Лихтенштајну прао новац за набавку оружја за вријеме рата, на шта су те банке затварале очи.

Иванић и Хипо

Хипо Aлпе Aдрија банка купила за вријеме Владе Младена Иванића бањалучку Кристал банку за један евро. Вриједност Кристал банке била је према процјени ревизора у том тренутку 2,5 милиона КМ.

Комисија за ревизију приватизације РС извјештај ревизије о продаји Кристал банке предала је Окружном тужилаштву Бањалука, а Специјално тужилаштво РС прошле године донијело је наредбу о неспровођењу истраге против Иванића и других у вези са продајом ове банке.

Влада Младена Иванића одобрила је 11. априла 2002. године вансудско поравнање између Кристал банке и Министарства финансија РС, а истог дана донесена је одлука о продаји банке за један евро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана