Тојота опозвала милион аутомобила

Глас Српске
Тојота опозвала милион аутомобила

ЊУЈОРК - Јапанска "Тојота", највећи произвођач возила на свијету, објавила је још један масован опозив аутомобила којим ће бити обухваћено више од милион модела "корола" и "матрикс" у СAД, Канади и Мексику, због могућег квара система за контролу мотора, пренијеле су агенције.

Угрожени модели произведени су између 2005. и 2008. године, саопштила је "Тојота" наводећи да су до сада регистрована три инцидента који су "наводно били повезани" са тим проблемом, од којих је један довео до "мање повреде", наводе агенције.

Прошлог мјесеца "Тојота" је позвала на технички преглед 700.000 аутомобила широм свијета, а у посљедњих 12 мјесеци опозвала је чак око десет милиона возила.

Два опозива у јулу обављена су због проблема са управљачким системом и мотором, а они обављени раније ове године због кочења педале за гас које може да изазове нежељено изненадно убрзање.

Најновији опозив обухватиће 1,13 милиона аутомобила у СAД, 200.000 у Канади и 30.000 у Мексику, прецизирала је агенција Кјодо. Подужи је списак грешака јапанског ауто-гиганта.
"Тојота" је септембра 2009. затражила техничку контролу скоро четири милиона возила због страха да би педала за гас могла да се заглави подном простирком. У јануару ове године настављена је серија опозива, када је на поправку, опет због могућих проблема са педалом за гас али друге врсте, позвано око 2,3 возила у СAД, што је био нови тежак ударац за компанију која је у свијету држала примат у безбједности возила.
Предсједник "Тојоте" био је због тога принуђен да се извини америчком Конгресу и власницима "тојоте" због проблема који су довели и до смртних случајева.

Управа "Тојоте" је признала грешку и сложила се да плати 16,4 милиона долара у СAД због тога што није благовремено пријавила могуће техничке проблеме. Коначно, "Тојота" је у јулу у два наврата опозвала још 700.000 модела "авалон", "краун" и "лексус" због проблема са системом за контролу возила и појединим дијеловима електронике.

Грешке

Aгенције наводе да је признавање техничке грешке у свијету аутомобилизма "опште мјесто", али је примјер са опозивима "Тојотиних" возила до сада незабиљежен - компанија је у 2010. години објавила 14 позива за технички преглед возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана