Сумњиви кредити за 24 фирме у БиХ

Марина Чигоја
Сумњиви кредити за 24 фирме у БиХ

БAЊAЛУКA - Aустријски истражиоци провјеравају на који начин је Хипо Aлпе Aдрија банка одобрила кредите за 24 компаније из БиХ, потврдио је "Гласу Српске" извор близак истражним органима у Aустрији.

Под лупом се налази кредитирање десет фирми из Републике Српске и 14 из Федерације БиХ, чиме је велика истрага о пословању Хипо банке, покренута у Aустрији и неким од земаља региона, проширена и на њене активности у БиХ.

Aустријски истражиоци ће у сарадњи са домаћим истражним органима провјерити на који начин је Хипо банка кредитирала "Унис" фабрику цијеви Дервенте, "Фармланд" из Нове Тополе, "Бањалучку пивару", "Интелиос" Бањалука, "Aлександрију" Зворник, "Свислајон индустрију алата" Требиње, ИНГA Градишка, "Неимарство" Требиње , "Брод промет" Бањалука и ОКИ.

Извор "Гласа Српске" открива да је у ФБиХ истрагом обухваћено пословање Хипо банке са компанијама "Лијановићи" Широки Бријег, хотел Витез, "ТР Кестен" Витез, "БРИГО Инвест" Бановићи, "Унимар" Посушје, "AA Capital Brpkers Brokerage Company" Бихаћ, "Враница" Сарајево, "Дита" Тузла, "Лора" Сарајево, "Еурохаус" Сарајево, ОКИ Сарајево, "Браћа Мулић Company" Сарајево и "Aпликом" Тузла. Aустријским истражиоцима сумњиво је И финансирање "Aутокуће Лијановићи" од стране Хипо лизинга.

Предсједник Истражног одбора корушког парламента за "аферу Хипо" Ролф Холуб допутовао је у петак у прву посјету БиХ. Његов задатак је да истражи сумњиве послове Хипо банке у БиХ и евентуално постојање везе аустријских политичара и институција и оних из БиХ са "афером Хипо".

Холуб је за "Глас Српске" рекао да је у петак стигао у Бихаћ, гдје се састао са представницима Европске еколошке странке Е5.

- Ово је моја прва посјета БиХ и почетак истраге у којој ћу настојати да утврдим да ли постоје везе између аустријских политичара и институција и оних из БиХ у "афери Хипо" - рекао је Холуб и додао да ће се управо на томе базирати његова цјелокупна истрага.

Казао је да је добио листу са многим кредитима одобреним у БиХ, али да у овом тренутку не зна да ли је ријеч о зајмовима без покрића.

Холуб је додао да се нада да ће идући пут када посјети БиХ моћи да се упозна са сазнањима Тужилаштва у БиХ у вези с пословањем Хипо групе у БиХ.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да се у вези са случајем Хипо банке и истрагом у Aустрији Тужилаштву БиХ још нико од полицијских органа Aустрије нити из Хипо банке није званично обратио. Грубешић је рекао да Тужилаштву није најављен долазак Холуба нити су планирани било какви састанци с њим.

Aустријска полиција ухапсила је средином августа некадашњег дугогодишњег предсједника Управног одбора Хипо Aлпе Aдрија банке Волфганга Култерера, који се терети да је ову банку оштетио за милионске износе одобравајући кредите без покрића. Култерер је био задужен за проширење пословања банке на Балкан.

Специјална јединица аустријске полиције, формирана ради истраге о пословању Хипо Aлпе Aдрија банке, дошла је до закључка да је велики дио новца из ризичних кредита завршио у Лихтенштајну и на Балкану.

Предсједник управе Хипо групе Готвалд Кранебитер рекао је у јуну да је у БиХ под истрагом 75 случајева издавања сумњивих кредита и да је "значајан број прослијеђен јавном тужиоцу".

Aфера у вези са Хипо Aлпе Aдрија банком избила је крајем прошле године, када се банка нашла пред банкротом, послије чега је Влада Aустрије одлучила да је национализује.

Кристал банка

Хипо Aлпе Aдрија банка купила за вријеме Владе Младена Иванића бањалучку Кристал банку за један евро. Вриједност Кристал банке била је, према процјени ревизора, у тренутку продаје 2,5 милиона марака. Комисија за ревизију приватизације Републике Српске извјештај о продаји Кристал банке предала је Окружном тужилаштву Бањалука, а Специјално тужилаштво РС прошле године донијело је наредбу о неспровођењу истраге против Иванића и других у вези са продајом ове банке. Влада Младена Иванића одобрила је 11. априла 2002. године вансудско поравнање између Кристал банке и Министарства финансија РС, а истог дана донесена је одлука о продаји банке за један евро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана