Сумњиви докази о поријеклу меса

Марина Чигоја
Сумњиви докази о поријеклу меса

БAЊAЛУКA - Због сумње у исправност доказа о поријеклу меса увезеног у БиХ из Македоније Министарство спољне трговине и економских односа БиХ затражило је од Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ да обави додатну контролу. Резултати провјере требало би ускоро да буду познати.

Из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ наводе да је анализом трговинске размјене између Македоније и БиХ утврђен евидентан раст увоза меса.

- У току 2008. године увезено је 265 тона, а у 2009. години 1.120 тона, док у текућој години биљежимо даљу тенденцију раста увоза меса - навели су у Министарству и додали да је у првом кварталу ове године издато више сертификата ЕУР 1, којим се потврђује да је роба поријеклом из Македоније, него у току читаве прошле године.

Због ових показатеља Министарство је поднијело захтјев Царинској управи Македоније да комисији из БиХ омогући надзор над утврђивањем поријекла увезеног меса, што царински органи Македоније нису прихватили.

- Од УИО БиХ затражена је провјера доказа о поријеклу робе, уз обавезно полагање банковне гаранције за покриће евентуалног царинског дуга у пуном износу - додали су у Министарству и нагласили да се једино на овај начин може утврдити да ли су ЕУР 1 обрасци за месо из Македоније аутентични, односно могу ли се ти производи сматрати производима са поријеклом из ове земље.

Портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић рекао је да се сваки образац ЕУР 1, који прати пошиљку меса из Македоније, шаље на накнадну контролу.

- Док се не утврди његова исправност, ми од увозника узимамо банкарску гаранцију коју блокирамо на износ потенцијалних дажбина, што представља осигурање дуга у случају да се утврди да је образац неисправан. Aко је образац исправан, враћамо банкарску гаранцију - казао је Ковачевић.

Произвођачи

Предсједник Комисије за заштиту домаће производње БиХ Стојан Маринковић рекао је да су домаћи произвођачи готово сигурни да месо увезено из Македоније није у тој земљи и произведено, с обзиром на производне капацитете које Македонија има.

- Сумњамо да је то месо поријеклом из Aргентине и Бразила, те да је сумњивог квалитета. Сматрамо да једно од рјешења да се све сумње о поријеклу увозног меса отклоне јесте детаљнија контрола свих камиона који улазе у БиХ, и то не само на граничним прелазима - казао је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана