Суфицит у буџету 35 милиона марака

Жељка Домазет
Суфицит у буџету 35 милиона марака

СAРAЈЕВО - У буџету институција БиХ и међународних обавеза у првој половини ове године остварен је суфицит од 35,8 милиона марака, наводи се у извјештају Министарства финансија и трезора који је јуче усвојио Савјет министара БиХ.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић рекао је да је убијеђен да ће БиХ, без обзира на све нове институције и захвате, завршити ову годину са суфицитом.

- С обзиром на суфицит у првом полугодишту, морамо до краја године да обезбиједимо довољан износ средстава за све нивое власти, поготово за ентитете, који носе развојну и социјалну компоненту - рекао је Шпирић и додао да постоји доста компликација када се говори о оквирима државног буџета за идућу годину.

- У буџету за идућу годину мора се водити рачуна о томе да се не угрози ниједна институција на државном нивоу, али ни развојне ни социјалне функције ентитета - казао је Шпирић. 

Према Извјештају Министарства финансија, укупно остварени приходи у првих шест мјесеци ове године износе 471 милион марака или 46 одсто у односу на буџетски план.

Укупно остварени расходи буџета институција БиХ износе 435 милиона марака или 42 одсто у односу на план.

- У првом полугодишту 2010. године редовно су измирене све доспјеле обавезе по основу спољног дуга, за који је укупно плаћено 148 милиона марака - наводи се у Извјештају Министарства.

Савјет министара усвојио је и Aнализу спољнотрговинске размјене БиХ у првих шест мјесеци ове године према којој је укупан обим размјене са иностранством износио 9,6 милијарди марака, што је за 12,79 одсто више у односу на исти период прошле године.

- Вриједност укупног извоза у овом периоду износила је 3,38 милијарди марака и повећана је за 32,23 одсто у односу на исти период лани. Трговински дефицит износио је 2,85 милијарди марака и мањи је за 16,38 одсто у односу на исти период 2009. године. Покривеност увоза извозом износила је 54,26 одсто - пише у анализи Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Кредит

Савјет министара БиХ утврдио је јуче и Приједлог основа за закључивање Уговора о финансирању између БиХ и Републике Српске и Европске инвестиционе банке за изградњу и реконструкцију водовода и канализације у Српској вриједног 50 милиона евра. Пројекат се односи на санацију и изградњу инфраструктуре за снабдијевање водом и канализацију у 24 општине у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана