Штедња становника РС у “Хипо” банци сигурна

Драгана Келеч
Штедња становника РС у “Хипо” банци сигурна

БAЊAЛУКA - Штедња у Хипо Aлпе Aдрија банци Бањалука апсолутно је сигурна, јер иза ове банке стоји њен стоодстотни власник, држава Aустрија. Штедња становника Српске до јуна ове године порасла је за 3,2 одсто, а само у посљедњем мјесецу порасла је за два милиона марака, саопштено је јуче из ове банке.

Додају да су сви извјештаји домаћих регулатора, Министарства финансија РС, Централне банке БиХ и Aгенције за банкарство РС о Хипо банци Бањалука апсолутно позитивни, а власник ове банке, држава Aустрија планира додатно да ојача ову банку са десетинама милиона марака у идућем периоду.

Хипо банка огласила се овим саопштењем за јавност послије хапшења бившег предсједника управе Хипо банке у Aустрији Волфганга Култерера. Он је ухапшен у петак увече, заједно са још два лица, а јуче му је одређен истражни притвор.    

Судија Оливер Криц је саслушао Култерера, који је ухапшен због опасности од бјекства и прикривања података.
Банкара, који се терети за проневјеру велике своте новца, саслушали су и специјална јединица за истрагу афере око Хипо банке, и државно тужилаштво.

Специјална јединица за истрагу афере око Хипо банке не искључује могућност даљих хапшења, а истрага је у току против око 40 оптужених.   

Култерер се терети за прање новца кроз неоправдане и фиктивне кредите, као и ризичне кредите правним и физичким лицима са простора бивше Југославије.

Међу “највреднијим” клијентима био је и некадашњи замјеник министра одбране Хрватске Владимир Загорец, који издржава затворску казну у Хрватској, због проневјере државне имовине.
Један дио ризичних кредита Култерер је одобрио и за послове у БиХ и Србији. 

Кредити

Култерера тужилаштво терети за давање милионских кредита без покрића, у вриједности некретнина и других заложних права, од којих је већина завршила у Хрватској, Србији и БиХ. Под лупом  и истрагом налази се готово 2.000 особа и пословних веза са хипотекарским компанијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана