Становници највише купују LCD телевизоре

Драгана Келеч
Становници највише купују LCD телевизоре

БAЊAЛУКA - Иако цијене техничких производа у Републици Српској већ дуже вријеме стагнирају, трговци кажу да је потражња апарата ове године мања за око 40 одсто него лани, те да се продају углавном LCD телевизори.

У предузећу "Техномаг" рекли су да је продаја техничке робе и апарата за домаћинство доста слабија него прошле године, те да се купци интересују само за новије телевизоре.

И у радњи "Еуросплет" кажу да су изненађени добром продајом LCD телевизора, који могу да се купе за око 799 марака. Продаја апарата за домаћинство ове године опала је за око 40 одсто.

- Од свих техничких производа најслабије се продају видео-камере, које коштају најмање 470 марака - рекао је шеф продаје у "Еуросплету" Бојан Црномарковић.

Предузеће "Зеус" ове године највише је продало пећи на чврста горива, а потражња за бијелом техником, додају у овој фирми, никада није била слабија.

Шеф бањалучке пословнице предузећа "Техномаг" Игор Калабић каже да се продаја електронских производа ове године не може ни поредити са прошлогодишњом.

- Цијене су исте као и лани, али је продаја за 30 одсто мања. Задовољни смо једино продајом бијеле технике, а најбоље се продају веш-машине, које коштају од 400 до 700 марака - казао је Калабић.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић каже да се куповна моћ становништва најбоље огледа у могућности да се набављају апарати за домаћинство.

- Први на удару економске кризе били су управо технички производи. Посљедице економске кризе још увијек осјећа већина становника Републике Српске, па због тога ни не чуди што домаћинства радије користе старе уређаје, него да купују нове - рекао је Петровић.

Увоз

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, за осам мјесеци ове године у БиХ је увезено 58.076 тона машина, апарата и механичких уређаја у вриједности од 712,5 милиона марака.

- У истом временском периоду увезена је и 24.451 тона електричних машина, аудио и видео-машина у вриједности од 457,8 милиона марака - казао је портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана