Станови за 32 породице

Кристина Ћирковић
Станови за 32 породице

БРAТУНAЦ - Породице, које су привремено смјештене у старим објектима братуначких школа и избјегличком центру у Кравици, могу очекивати да ће бити стамбено збринуте до краја ове године.

Начелник општине Недељко Млађеновић изјавио је "Гласу Српске" да ће изградња стамбене зграде за ту намјену почети идућих дана.

- На поновљеном тендеру изабран је извођач радова за зграду од 32 стана, у којој ће бити трајно смјештене породице из алтернативних центара - рекао је Млађеновић додајући да је комисија, према утврђеним критеријумима, направила списак породица "водећи рачуна да приоритет у рјешавању стамбених проблема имају породице са дјецом".

Новац за зграду у износу од 1,2 милиона марака обезбиједили су Министарство за људска права и избјеглице БиХ и Министарство за избјегла и расељена лица Републике Српске.

- Општина је издвојила око 300.000 марака за земљиште и уређење инфраструктуре, те издала грађевинску дозволу, тако да би радови могли одмах да почну - казао је Млађеновић.

Зграда ће се градити у блоку "Ламеле" у центру Братунца, на локацији на којој је већ изграђен стамбени објекат за збрињавање породица из борачких категорија.

- Очекујемо да ће у ту зграду ускоро уселити 21 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида. Средства за ту намјену обезбиједило је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС, а општина је обезбиједила земљиште и инфраструктуру - рекао је Млађеновић.

Додао је да је Влада РС предвидјела средства за изградњу још једне зграде у циљу трајног стамбеног рјешавања борачких породица.

Млађеновић каже да је општина Братунац урадила пројекат и обезбиједила инфраструктуру и издала грађевинску дозволу за градњу још једног објекта од 21 стана. 

Сребреница

У колективним центрима у Бјеловцу, Факовићима и Кравици тренутно живи више од 50 расељених породица. У циљу расељавања колективних центара и у општини Сребреница ће ускоро почети изградња 33 стана. Министарство за избјегла и расељена лица РС, Министарство за људска права и избјеглице, те сребреничка општина обезбиједили су за тај пројекат око 1,5 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана