Српски тајкуни тешки 31,5 милијарди евра

Глас Српске
Српски тајкуни тешки 31,5 милијарди евра

БЕОГРAД - Неколицина водећих српских богаташа, према незваничним процјенама, посједује богатство вриједно 31,5 милијарди евра, што је равно трећини прошлогодишњег бруто друштвеног производа (БДП) Србије.

Најбогатији Срби, према анализама, су власник "Делта холдинга" Мирослав Мишковић и бизнисмен Филип Цептер који су заједно тешки око шест милијарди евра, пренијеле су агенције.

Имовина Богољуба Карића процјењује се на милион евра, а исто толико има и трговац обојеним и ријетким металима Зоран Дракулић.

На листи најбогатијих српских бизнисмена високо котира и трговац нафтом, цигаретама и страним пићима Петар Матић са 700 милиона евра, на колико се процјењује и имовина главног боса шверца дувана на Балкану Станка Суботића Цанета.

У друштву најимућнијих су и Милан Беко, "краљ шећера" Миодраг Костић - Коле, те власник више великих домаћих пољопривредно-прехрамбених предузећа Предраг Ранковић Пецони, чије се богатство процјењује на око 500 милиона евра.

Када се испод имовине српских богаташа подвуче црта, произилази да само десетак људи у земљи располаже капиталом у вриједности од око 30 процената БДП-а Србије у прошлој години, преносе агенције.

У Русији, чији је БДП прошле године процијењен на више од два билиона долара, имовина стотинак најбогатијих људи, за које домаћа јавност тврди да су капитал стекли искључиво "пљачкашком приватизацијом почетком деведесетих година", обухвата трећину вриједности прошлогодишњег руског БДП-а. Слична ситуација је и у већини других источноевропских земаља.

У СAД, Јапану и другим свјетским економским силама, удио имовине највећих богаташа у БДП-у њихових држава осјетно је мањи и достиже од пет до седам одсто.

Каријере

Aко се изузме Филип Цептер, који је свој првобитни бизнис остварио у Швајцарској и другим западноевропским земљама производећи и продајући посуђе, сви остали српски тајкуни каријеру су углавном изградили на домаћем терену, уз тијесну сарадњу, а често и несебичну помоћ, локалних политичких моћника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана