Српска испунила услове, ФБиХ касни

Драгана Келеч
Српска испунила услове, ФБиХ касни

БAЊAЛУКA - Мисија Међународног монетарног фонда констатовала је да је Српска испунила све услове и испоштовала тражене критеријуме, док ФБиХ тек треба да испуни исте услове, рекао је министар финансија РС Aлександар Џомбић.

- Остало је још да се договоримо о оквирном буџету заједничких институција,  а приједлог Српске је да заједничке институције имају износе средстава на овогодишњем нивоу - истакао је Џомбић, додавши да се разговарало о условима извршења буџета, о фондовима, као и о буџетима општина и градова.

Предсједавајући Савјета министара БиХ  Никола Шпирић примио је јуче у Сарајеву делегацију ММФ-а предвођену шефом мисије Костасом Кристоуом, саопштено је из Генералног секретаријата Савјета министара БиХ.

- На састанку је разговарано о томе шта су урадиле РС и ФБиХ и институције БиХ у погледу испуњавања преузетих обавеза како би се обезбиједило повлачење четврте транше и осталих транши стенд-бај аранжмана са ММФ-ом, а разговори ће бити настављени у понедјељак, када ће бити одржана сједница Фискалног савјета БиХ, на којој ће учествовати представници ММФ-а - наведено је у саопштењу.

Делегацију ММФ-а јуче је примио и министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић.

- На састанку је наглашено да сви нивои власти у БиХ треба да испоштују зацртане политике из писма намјера, не само како би била одобрена четврта транша од око 38 милиона евра већ да би биле спроведене структуралне реформе, што је посебно важно за фискалну стабилност БиХ у будућности - наведено је у саопштењу Министарства.

Додаје се да је у току и преглед извршења буџета институција БиХ за 2010. годину и сагледавање пројекције за 2011. годину, према којој би износ буџета требало да буде на нивоу овогодишњег.

- Разговарано је и о глобалном оквиру буџета за период од 2012. до 2014. године - истакнуто је у саопштењу.

Делегација ММФ-а борави у БиХ од 18. августа у оквиру наставка другог прегледа стенд-бај аранжмана и испуњавања услова из писма намјере.

Власти ФБиХ за наставак аранжмана са ММФ-ом морају испунити четири структурне одреднице - да усвоје закон о платама и накнадама у органима власти ФБиХ, што су учиниле прије мјесец, затим да усвоје стратегију о реформи пензионог система, спроведу ревизију у области борачко-инвалидске заштите и такозваних бенефицираних пензија. БиХ је до сада из аранжмана вриједног 1,2 милијарде евра повукла око 360 милиона евра.

Беванда

Делегација ММФ-а разговараће данас са федералним министром финансија Вјекославом Бевандом, потврдила је Срни портпарол овог министарства Aмела Мулавдић.

Из Канцеларије ММФ-а у Сарајеву речено је Срни да ће делегација ове финансијске институције боравити у БиХ до 1. септембра, те да неће организовати конференцију за новинаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана