Споразум о сукцесији кључ враћања штедње

Марина Чигоја
Споразум о сукцесији кључ враћања штедње

БAЊAЛУКA - Дуг словеначке Љубљанске банке штедишама у БиХ, који без камата износи око 185 милиона долара, могао би бити ријешен само у складу са Aнексом Г Споразума о питањима сукцесије имовине бивше СФРЈ.

Предвиђено је ово у стратегији о начинима разрјешења питања старе девизне штедње код Љубљанске банке из Словеније, Инвест банке из Београда и других страних банака, коју је ради дефинисања ставова БиХ о овом питању израдила Радна група коју је формирао Савјет министара БиХ.

Стратегијом је дефинисано и да Савјет министара БиХ Словенији и Србији упути захтјев за враћање старе девизне штедње из банака.

Помоћник министра финансија и трезора БиХ Зенит Келић рекао је да се за питање старе девизне штедње код Љубљанске и Инвест банке рјешење покушава изнаћи у оквиру разговора између БиХ, Словеније и Србије. 

- БиХ овај проблем жели да ријеши у складу са Aнексом Г Споразума о питањима сукцесије. Aко то не би било могуће, предвиђени су и алтернативни кораци које ће БиХ предузети - рекао је Келић.

Осим захтјева за враћање новца, додаје Келић, Стратегијом је предвиђено и да се организује сусрет делегација Владе Словеније и Савјета министара БиХ са циљем организованог и системског рјешења поврата старе девизне штедње код Љубљанске банке. Предвиђено је и хитно заказивање сједнице међудржавног Савјета за сарадњу БиХ и Србије са циљем организованог и системског рјешења старе девизне штедње.

- Aко се ови приједлози не испоштују, БиХ ће се обратити УН, гдје је депонован Споразум о сукцесији и обавијестити их о непоштивању обавеза која проистичу из ових споразума. БиХ ће одлучити и о поступку арбитраже о овом питању - рекао је Келић и додао да је Стратегијом предвиђено и да у случају да Словенија или Србија одбију захтјев за враћање штедње БиХ упозна владе ових земаља да ће ово питање рјешавати судским путем. 

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић рекао је да, према уговору о сукцесији, стара девизна штедња није предмет сукцесије него би требало да буде рјешавана под покровитељством Банке за међународна поравнања - BIS Басел.

Словеначки министар иностраних послова Самуел Жбогар изразио је наду да ће рјешење за Љубљанску банку и хрватске штедише бити пронађено до октобра. Словенија жели да проблем бивших штедиша Љубљанске банке с простора бивше Југославије ријеши у склопу сукцесије старе девизне штедње у оквиру базелске Банке за међународна поравнања.

Разговори

Зенит Келић је рекао да је на састанку предсједавајућег Савјета министра БиХ Николе Шпирића и предсједника Владе Словеније Борута Пахора разговарано о начину и могућностима измирења старе девизне штедње код Љубљанске банке.

- Конкретних рјешења још нема, а с обзиром на то да и Хрватска и Словенија траже могућности рјешења овог питања, могуће је да се проблем поново прослиједи Банци за међународна поравнања у Базелу - казао је Келић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана