Систем квалитета уводе 73 предузећа

Марина Чигоја
Систем квалитета уводе 73 предузећа

БАЊАЛУКА - Представници Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске потписали су јуче са 73 мала предузећа уговоре о додјели средстава за успостављање система квалитета, чија је вриједност 450.000 марака.

Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Милан Цвијић рекао је на конференцији за новинаре у Бањалуци да се на Јавни позив Министарства за додјелу средстава за увођење система квалитета пријавило 117 предузећа, од којих су 73 задовољила тражене критеријуме.

- Циљ овог, шестог заредом позива, јесте да предузећа испуне услове за увођење стандарда ИСО 9001. Одобреним средствима предузећа ће суфинансирати трошкове ангажовања консултаната на успостављању система квалитета - казао је Цвијић.

Он је рекао да су предузећа добила од 5.000 до 8.000 марака.

- За ових шест година, колико већ помажемо предузетницима да у своје фирме уведу систем квалитета, финансирана су 352 предузећа, а укупно је додијељено 2.425.000 марака - казао је Цвијић и додао да је услов за добијање средстава био да фирма позитивно послује најмање двије године, да се бави производњом, да је извозно оријентисана и да уредно плаћа све обавезе.

- Предузећа су потписивањем уговора о додјели средстава преузела обавезу да за годину успоставе систем квалитета и да нам доставе сертификат - казао је Цвијић.

Директор дервентског предузећа "Метал технологија", које је добило 8.000 марака, Душан Станковић, рекао је да је ово велики подстицај за даљи рад.

- Иако смо још релативно млада фирма и имамо мали број запослених, годишње извеземо производа за три до четири милиона марака - казао је Станковић и додао да највећи дио производа буде пласиран у Италију, Њемачку, Мађарску и Аустрију.

Директор предузећа "Оптел" из Бањалуке Алеш Мајкић рекао је да ће увођење система квалитета сигурно повећати обим извоза ове фирме.

Директор "Рудника Боксит" из Мркоњић Града Душко Попадић истакао је да се нада ће добијање сертификата о квалитету олакшати рад фирме и проналазак партнера у иностранству.

CE знак

Милан Цвијић је рекао да је од 73 предузећа са којима је потписан уговор њих осам добило средства за стављање CE знака на производ.

- То је знак усклађености са европским нормама и стандардима и јако је битан за извоз производа. Он подразумијева да предузећа имају уређен систем квалитета - казао је Цвијић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана