Секретару наложено да отклони неправилности

Жељка Домазет
Секретару наложено да отклони неправилности

СAРAЈЕВО - Рјешењем Инспекције за управни надзор Министарства правде БиХ од 24. јуна, које је у посједу "Гласа Српске", генералном секретару Спољнотрговинске коморе БиХ Тарику Ђођићу налаже се да предузме активности којима ће се обезбиједити обустављање спровођења даљих правних посљедица овог рјешења.

Инспекција је Ђођићу наложила и да у року од десет дана од дана пријема овог рјешења писмено обавијести управног инспектора о предузетим активностима на отклањању утврђених неправилности у Комори.

Инспекција за управни надзор овим рјешењем јасно потврђује да је "Одлука о именовању Комисије за обављање припремних радњи, кандидовање и сазивање Скупштине Спољнотрговинске коморе за мандатни период од 1. јула 2010. до 30. јуна 2014. године од 5. маја ове године незаконита".

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Љубомир Клинцов каже да су активности појединаца Спољнотрговинску комору довеле у незавидну ситуацију и да се са мало воље могла избјећи "општа бламажа и искакање Коморе са законског колосијека".

- Од почетка смо упозоравали да Спољнотрговинска комора треба да се врати у законске оквире. Скупштина која је сазивана мимо знања предсједника Скупштине била је нелегална како су и утврдили инспектори Министарства правде БиХ. Штета је што је дошло до свега овога, јер је комплетна изборна процедура спроведена скривено од предсједника Скупштине Коморе, од Управног и Надзорног одбора, као и од двојице потпредсједника из реда српског и хрватског народа - рекао је Клинцов и додао је цијелом овом процесу свјесно дата политичка и национална димензија.

Истиче да према Статуту Спољнотрговинске коморе Скупштина и сви остали органи имају мандат до 30. јуна.

- Секретар Коморе је самовољно обавијестио делегате да им је мандат истекао 7. јуна. Тиме је учињено правно насиље - рекао је Клинцов и додао да су самим тим и органи који су изабрани на засједању нелегалне Скупштине нелегални.

Предсједник скупштине Спољнотрговинске коморе БиХ Михајло Бутиган рекао је раније да се нада да ће састанку представника Коморе са министром спољне трговине и економских односа БиХ Младеном Зиројевићем присуствовати и представници бошњачког народа, те да ће на том састанку коначно бити ријешени проблеми у раду Коморе.

Министарство

Из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ рекли су да се договара састанак са органима Коморе и да ће највјероватније бити одржан данас. Додали су и да се припрема Информација о стању у Спољнотрговинској комори БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана