Савјет министара да подржи Рафинерију

Снежана Тасић
Савјет министара да подржи Рафинерију

ПРИЈЕДОР - Предсједник компаније "Њефтегазинкор" Јуриј Смирнов рекао је да очекује разумијевање Савјета министара БиХ за развојни програм Рафинерије нафте Брод и позитивну дозволу на дужи период за производњу нафтних деривата који нису у складу са европским стандардима.

Он је јуче послије отварања реконструисане бензинске пумпе у Приједору бренда "Нестро" рекао да се "не смију зауставити инвестиције и производња у Рафинерији.

- Свуда у свијету влада економска криза и улагање је сада врло битно - рекао је Смирнов.

Коментаришући одлуку Савјета министара БиХ о продужетку дозволе на 60 дана за достизање прописаног квалитета безоловних моторних бензина и мазута, Смирнов је рекао да су у компанији ипак задовољни што су добили на времену и додао да ће у том периоду са Савјетом министара бити ријешен проблем.

- Очекивали смо дужи период за достизање европских стандарда у производњи безоловних моторних бензина и мазута, јер се ради о домаћој производњи у којој је запослено око 1.700 радника - рекао је Смирнов и додао да ће у складу са програмом развоја Рафинерије до 2015. године, у марту наредне године бити достигнут квалитет бензина "евро 3", за шта је већ наручена опрема, а да би добили квалитет бензина "евро 4" и "евро 5" треба изградити још једно постројење до 2013. године.

- Нажалост, раније не можемо, а уложићемо све снаге да бисмо што прије остварили планове - рекао је Смирнов истичући да ће у Рафинерију Брод, Рафинерију уља у Модричи, пумпе и неопходну инфраструктуру до 2015. године бити инвестирано око 800 милиона евра.

У реконструкцију старе "Петролове" бензинске пумпе "Нестро петрол" инвестирао је око 2,5 милиона марака, а на њој је запослено 13 радника.

Помоћник министра индустрије, енергетике и развоја РС Драгана Калабић истакла је да је отварање реконструисане бензинске пумпе у Приједору још један успјешан примјер сарадње Републике Српске и новог власника "Петрола".

План

Директор предузећа "Нестор петрол" Aлександар Ђаконов рекао је да је ово пета бензинска пумпа коју је предузеће у потпуности реконструисало и пустило у рад, а до краја године у плану је изградња још четири пумпе, а потом реконструкција још двадесет објеката.

Ђаконов је обећао да ће бренд "Нестро" бити присутан на цијелој територији државе, захвалио Влади РС за помоћ, те обећао висок стандард услуга и квалитетно гориво по тржишним цијенама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана