Сава мора да увози поврће и воће

Маријана Миљић
Сава мора да увози поврће и воће

БAЊAЛУКA - Прехрамбена индустрија "Сава Семберија" из Бијељине и поред тога што има неопходне капацитете за прераду више од 4.500 тона производа, остварује упола мању производњу, због недостатка поврћа и воћа, које је ове године углавном страдало у поплавама.

Помоћник генералног директора за маркетинг и комуникације у "Сави Семберија" Драгомир Љубојевић каже да је у бијељинској фабрици до сада прерађено око 2.000 тона готових производа, те да је планирано да до краја године та количина буде удвостручена

- План од 4.500 тона прерађених производа тешко ћемо испунити због недостатка воћа и поврћа, које је у већем дијелу Српске страдало због лоших временских услова. Потребне количине сировина мораћемо да набавимо из Србије и Македоније - рекао је Љубојевић и додао да ће поврће и воће за прераду набављати и из хладњача.

- У погонима "Саве" тренутно се производи ајвар и пинђура, те пекмез од шипка и мијешане салате - рекао је Љубојевић и додао да готови производи ове фабрике имају сигуран пласман на тржишту Републике Српске и Србије.

План је да се, додаје Љубојевић, већ идуће године производња повећа на 11.000 тона, те да се пласман производа прошири и на друге земље у региону.

Љубојевић је нагласио да је завршена и ревитализација свих девет производних линија "Саве", те да се тренутно ради на усавршавању термоенергетских постројења.

- За девет мјесеци ове године у ревитализацију постројења уложено је више од пет милиона марака - истакао је Љубојевић.

Субвенције

Драгомир Љубојевић каже да је пољопривредним произвођачима неопходна помоћ око обезбјеђења квалитетних сјеменских сорти које ће бити отпорне на временске услове.

- Сорте воћа и поврће које се тренутно код нас производе нису отпорне на временске непогоде и због тога долазимо у ситуацију да сировине за домаћу прехрамбену производњу увозимо - казао је Љубојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана