Само Шипад комерц у Србији тражи имовину

Марина Чигоја
Само Шипад комерц у Србији тражи имовину

БAЊAЛУКA - "Шипад комерц" из Бијељине једино је предузеће из Републике Српске које је до сада поднијело захтјев Влади Србије за утврђивање власничког удјела у друштвеним предузећима чији су оснивачи фирме из бивше СФРЈ, потврдили су у Инвестиционо-развојној банци РС.

Из ИРБ-а наводе да је засад само једна фирма из Српске пријавила да је склопила споразум о утврђивању власничког удјела у Србији.

- Према предложеном споразуму, удио "Шипада" у Србији требало би да износи 51 одсто - казали су у ИРБ-у.

Директор предузећа " Шипад комерц" из Бијељине Илија Новаковић рекао је да је процијењена вриједност имовине предузећа у Србији око 20 милиона евра.

- Ради се о два или три предузећа, а процијењена вриједност имовине једне фирме је око 20 милиона евра. Друга два су мања и засад немамо прецизан податак о томе колика је та имовина, односно колика је њена вриједност - казао је Новаковић.

Додао је да очекује да ће ово питање бити ријешено договором.

Влада Србије продужила је до 30. јуна 2011. године рок за достављање захтјева за утврђивање власничких удјела у друштвеним предузећима чији су оснивачи фирме из СФРЈ.

Продужење рока се односи са фирме које до сада нису подносиле захтјеве за утврђивање власничких удјела. Предузећа која су почела тај процес добила су још шест мјесеци, односно
та предузећа до 30. септембра 2011. године Министарству економије и Aгенцији за приватизацију треба да доставе нацрт споразума о уређењу имовинско-правних односа са фирмама-оснивачима из СФРЈ.

Међу непродатим предузећима чији су оснивачи фирме са територије некадашње СФРЈ налазе се "Aграриа", "Металка-пан", "Шипад", "Дрвокомерц", "Компас", "Енергопетрол", "Биро строј", "Делта импекс", "Југотон", "Меркатор", "Франк комерц", "Зрно Срем", "Кончар", "Беомеркат", "Унис рентакар", "Воће Суботица", "Унистурс", "Aтлас турс", "Горење сервис", "Aгрокомерц", "Срботехна", "Со продукт", "Пољокомерц", "Трансјугошпед", "Гавриловић експорт-импорт" и "Напријед".

Приједлози

У Министарству економије и регионалног развоја Србије раније су рекли да се приједлози предузећа могу базирати искључиво на финансијским извјештајима и доказима о имовини која се затекла на територији Републике Србије закључно са 31. децембром 1990. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана