Само један делегат Скупштине неспоран

Глас Српске
Само један делегат Скупштине неспоран

СAРAЈЕВО - Нелегитимна Скупштина Спољнотрговинске коморе БиХ, на чије је незаконито формирање указала и управна инспекција Министарства правде БиХ, има само једног неспорног делегата од њих 18, који се бирају у име колективних чланова, јавила је Срна.

Једини неспорни делегат је Недрет Кикановић, кога је кандидовала Привредна комора Тузле. Од преосталих 17, три делегата нису кандидовале фирме, односно институције.

Кандидатура осталих делегата у Скупштину коморе спорна је и због тога што фирме или институције које су их кандидовале или нису колективни чланови Коморе или се њихова кандидатура доводи у питање због сукоба интереса.

На оглас за избор делегата пријавили су се кандидати које су предложиле привредне коморе из ФБиХ, те Брчко дистрикта, које није изабрала Комисија за избор и именовања, а коју је формирао тадашњи предсједник Коморе Махир Хаџиахметовић.

- Начин избора и структуре Скупштине Коморе предвиђен је законом и чини је 60 делегата, представника предузећа или колективних чланова Коморе - преноси Срна.

Од овог броја 70 одсто, или 42 делегата, који представљају изборну базу "A", бирају директни, изворни чланови Коморе, а то су предузећа, банке, осигуравајућа друштва и друга правна лица из БиХ регистрована за обављање послова са иностранством.
- Преосталих 30 одсто или 18 делегата, који представљају изборну базу "Б", треба да представљају представници колективних чланова, а то су према закону Привредна комора Републике Српске, Привредна/господарска комора ФБиХ и Привредна комора Брчко дистрикта - пренијела је Срна.

Нелегална Скупштина Коморе изабрала је 23. јуна предсједника и потпредсједнике Коморе за период од 2010. до 2014. године. Изабрани су и чланови Управног и Надзорног одбора.

Потпредсједницима Спољнотрговинске коморе БиХ Љубомиру Клинцову и Милану Ловрићу нелегално руководство Коморе у прошлу сриједу уручило је рјешења о престанку мандата у овој институцији.

Нелегално руководство Коморе у прошли четвртак незаконито је преузело управљање овом институцијом, чиме је директно прекршило рјешење Инспекције, која је наложила да се обуставе све даље изборне активности у Комори.

Чланови

Статутом Коморе прописано је да и неки други субјекат може постати појединачни или колективни члан Коморе, и то из научно-истраживачке и образовне институције, удружења грађана која у својој регистрацији имају привредне дјелатности, савези, интересне асоцијације, и друге организације које обављају дјелатност од значаја за привреду, јавила је Срна.

Да би постали чланови Коморе, ови субјекти морају одлуком изразити интересовање за чланство у Комори. О пријему у чланство одлучује Управни одбор Спољнотрговинске коморе који од 1. јула 2002. године никада није донио одлуку о пријему било којег субјекта из ових дјелатности у чланство у Комору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана