RWE договара прелазак у Јужни ток

Глас Српске
RWE договара прелазак у Јужни ток

МОСКВA, ДИСЕЛДОРФ - Њемачка енергетска компанија "RWE", један од акционара у гасоводу "Набуко", преговара са руским "Гаспромом" о могућности уласка у конкурентски пројекат "Јужни ток", рекао је неименовани извор руског концерна.

Њемачки пословни дневник "Ханделсблат" пише да ако би руски концерн успио да привуче "RWE" у "Јужни ток", пројекат "Набуко" би се могао сматрати пропалим, пренио је Танјуг.

Извор из руске компаније наводи да је потпредсједник "Гаспрома" Aлександар Медведев прошле седмице разговарао са руководиоцима "RWE" о учешћу ове њемачке компаније у гасоводу "Јужни ток".

- "RWE"  је заинтересован за улазак у гасни пројекат - рекао је извор из "Гаспрома", додајући да је иницијатива потекла од њемачког концерна.

Из гасне компаније "RWE" потврђено је да је прошле седмице разматран улазак у "Јужни ток", али заинтересованост за пројекат није ни потврђена, ни оповргнута.

У управи њемачке компаније казали су да је "Набуко" тренутно најбољи пројекат за концерн.

"RWE" је један од шест акционара гасовода "Набуко", заједно са аустријском компанијом "ОМВ", мађарском "МОЛ", турском "Ботас", бугарском "Булгаргаз" и румунском фирмом "Трансгаз", које све имају по 16,67 одсто удјела у конзорцијуму.

Гасовод "Набуко", који треба да обезбиједи испоруке каспијског гаса у Европу, заобилазећи Русију, има подршку Европске уније, али за сада нема довољну ресурсну базу за попуњавање капацитета гасовода који је пројектован на 31 милијарду кубних метара гаса годишње.

"Јужни ток", чији су учесници "Гаспром", италијанска енергетска компанија "Ени" и француски "EDF", пројектован је за транспорт двоструко веће количине гаса - до 63 милијарде кубика годишње.

Спајање

Извршни директор компаније "Ени" Паоло Скарони предложио је почетком године обједињавање гасовода "Набуко" и "Јужни ток" ради смањења укупних трошкова, али је Русија приједлог одбацила.

Будућност оба пројекта увелико зависи од тога који ће од њих изабрати већина европских земаља, заинтересованих за испоруке гаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана