Рурално банкарство нема тржиште

Марина Чигоја
Рурално банкарство нема тржиште

БAЊAЛУКA - Банке у Републици Српској слабо су заинтересоване за кредитирање пољопривредне производње због великог ризика и непостојања већих привредних газдинстава која би била њихови клијенти, сматрају економисти.

Према подацима Aгенције за банкарство РС, укупни пласмани за финансирање пољопривреде, лова и риболова у првом кварталу ове године износили су 117.899.000 марака.

- У истом периоду прошле године укупни пласмани за финансирање пољопривреде износили су 94.636.000 марака, што значи да је ове године забиљежен раст ових кредита - казали су у Aгенцији за банкарство РС.

Директор Економског института РС Душко Јакшић каже да РС нема великих газдинстава, као ни праву тржишну производњу.

- Мало је наших пољопривредника који би могли да се упусте у неку већу тржишну производњу и сигурно је да то утиче да ниво кредита пласираних у пољопривреду - истакао је Јакшић.

Економиста Синиша Пепић каже да су, без обзира на то што потражња за храном на свјетском тржишту константно расте, улагања у пољопривреду у паду.

- Тржиште тренутно вапи за јачим развојем пољопривреде, који неко треба и да финансира. Рурално банкарство са собом носи специфичне ризике, због чега је на подручју Републике Српске маргинализовано - каже Пепић.

Он истиче да је у већини случајева ниво прихода у руралним подручјима значајно нижи од прихода у урбаним срединама, а да пољопривреда, која је под директним утицајем природних непогода, примарни извор отплате кредита и извор депозита.

- Неријешени имовинскоправни односи и непостојање компактности пољопривредних посједа представљају додатни изазов за банку у смислу обезбјеђења пласмана чврстим колатералом и могућности да се наплати у случају немогућности редовне наплате кредита - казао је Пепић.

Он сматра да долази вријеме експанзије пољопривредног бизниса јер је село коришћењем нових комуникацијских технологија све мање изоловано.

- Република Српска и БиХ требало би да ово искористе као шансу за развој руралног банкарства - казао је Пепић.

Пољопривредници истичу да је повећање производње у данашњим условима веома тешко, с обзиром на то да се банке веома тешко одлучују да им одобре кредит.

Европа

Синиша Пепић каже да се на примјеру Европе може видјети да задружне банке, које покривају рурална подручја, данас имају значајну конкурентску предност.

- Ове банке добар дио профита поново усмјеравају у локалне заједнице - истакао је Пепић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана