Рудници не остварују план производње

Марина Чигоја
Рудници не остварују план производње

БAЊAЛУКA - Остварена производња у рудницима у Републици Српској за седам мјесеци ове године мања је од планиране, а најбоље резултате имао је рудник "Митал".

Према подацима Министарства индустрије, енергетике и рударства РС, производња угља у рудницима у Угљевику и Гацку од јануара до јула ове године износила је 1,9 милиона тона, што представља 96 одсто од планиране производње.

- У односу на исти период прошле, ове године остварено је 86 одсто плана - казали су у Министарству и додали да је разлог неиспуњавања плана производње лоше вријеме.

У Министарству истичу да производња откривке у рудницима "Угљевик" и "Гацко" за седам мјесеци ове године износи више од седам милиона метара кубних чврсте масе, што је 81 одсто плана.

- Када се пореди ова са прошлом годином, онда производња износи 88 одсто, а разлог неостварења плана су лоши временски услови на површинском копу Грачаница Гацко - истакли су у Министарству.

Додали су да је у руднику "Станари" у овом периоду планирана производња 397.057 тона угља, а да је остварено 362.430 тона, што је 91 одсто плана.

- С друге стране, остварено је повећање од 106 одсто плана у производњи јаловине - казали су у Министарству.

У Министарству истичу да је у руднику "Митал" остварено 99 одсто плана.

- Планирана је производња 940.000 тона жељезне руде, а произведене 930.742 тоне или 99 одсто. Када је у питању јаловина, планирана је производња више од четири милиона тона, а остварена нешто више од три милиона тона. Остварена производња износи 75 одсто од плана, а разлог за то је отварање новог површинског копа Бувач - рекли су у Министарству.

Боксит

Када је у питању производња у руднику "Боксит", остварено је 95 одсто плана.

- У овом руднику планирана је производња 274.800 тона, а остварено је 261.715 тона. Када је у питању откривка, планирана производња била је 750.000, а остварено је 687.188 метара кубних, односно 92 одсто плана - истакли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана