РС извезе 30 милиона КМ слаткиша годишње

Драгана Келеч
РС извезе 30 милиона КМ слаткиша годишње

БAЊAЛУКA - Индустрија слаткиша у Републици Српској једна је од најпрофитабилнијих области прехрамбене индустрије, са покривеношћу увоза извозом од 70 одсто, рекао је "Гласу Српске" секретар Удружења за пољопривреду и прехрамбену индустрију Привредне коморе РС Славко Стевановић.

Он каже да се годишње извезе слаткиша за око 30 милиона, док је вриједност увоза скоро 45 милиона марака.

- Производњом слаткиша у РС бави се десетак фирми, од којих су најзначајнији произвођачи Фабрика кекса и вафла "Мира" из Приједора и фабрика "Aлександрија" из Зворника. У посљедње двије године и требињска фирма "СЛ-Таково" увелико је допринијела укупном позитивном билансу ове индустријске гране - истакао је Стевановић и додао да производња слаткиша у РС чини око 15 одсто укупне производње у прехрамбеној индустрији.

Слаткиши из РС, додаје Стевановић, према квалитету и асортиману налазе се у самом врху европске прехрамбене индустрије, а домаћи производи највише се извозе у Енглеску, Чешку, СAД, Канаду и Aустралију.

Стевановић каже да предузећа за производњу слаткиша у Српској запошљавају скоро хиљаду радника.

У фабрици "Aлександрија" из Зворника кажу да ова фабрика годишње извезе кекса, штрудле и разних пецива у вриједности 200.000 евра.

- Наше производе извозимо у Србију, Хрватску и Швајцарску - рекли су у "Aлександрији", која запошљава близу 200 радника.

Директор "СЛ-Таково" прехрамбене индустрије из Требиња Радослав Марић рекао је да ова прехрамбена индустрија мјесечно произведе око 400 тона разних слаткиша.

- Задовољни смо производњом, која је на веома завидном нивоу, с обзиром на то да је ово млада фирма - истакао је Марић.

Фабрика кекса и вафла "Мира" из Приједора послује више од седам деценија, а извози преко 80 одсто годишње производње.

- Све што се у "Мири" произведе одмах одлази купцима - кажу у приједорској фабрици и додају да је "Мира" прошле године остварила нето добит од 2,1 милион марака.

Увоз

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, за првих шест мјесеци ове године у БиХ је увезено 8.634 тоне производа од чоколаде и осталих производа који садрже какао, укупне вриједности 55 милиона марака.

У току 2009. године, према подацима Управе, у БиХ је увезено 17.655 тона ових производа, за 119 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана