РС и Србија заједно граде ХЕ на Дрини

Глас Српске
РС и Србија заједно граде ХЕ на Дрини

БЕОГРAД - Електропривреде Републике Српске и Србије сарађиваће на изради техничке документације за изградњу хидроенергетских постројења на средњем току ријеке Дрине, чија ће укупна вриједност бити око 819 милиона евра, пренијеле су агенције.

Ово је усаглашено споразумом који су јуче у Београду потписали генерални директори електропривреда РС и Србије Бранислава Милекић и Драгомир Марковић у присуству министара енергетике из РС и Србије Слободана Пухалца и Петра Шкундрића, као и државног секретара у Министарству економског развоја Италије Стефана Саље.

Хидроелектране на средњем току Дрине биће изграђене на три локације - Рогачица, Дубравица и Тегаре, имаће укупну инсталисану снагу већу од 300 мегавата и годишњу производњу струје од 1.200 гигават-часова.

Према досадашњим истраживањима ова инвестиција је вриједна око 819 милиона евра.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Слободан Пухалац рекао је да је овај споразум наставак чврсте сарадње у области енергетике влада, електропривреда и ресорних министарства Српске и Србије.

- Надам се да ће овај пројекат између електропривреда РС и Србије бити реализован у сљедећем периоду. Ово је предност и шанса која се мора искористити - рекао је Пухалац.

Министар рударства и енергетике Србије Петар Шкундрић рекао је да су хидропотенцијали заједничко добро РС и Србије.

Директор "Електропривреде Републике Српске" Бранислава Милекић казала је да је овај споразум реализација политике коју су утврдиле двије владе, као и да је са становишта електропривреда израз воље за даљу сарадњу на истраживању и реализацији хидроенергетских пројекта на ријеци Дрини између Бајине Баште и Зворника.

- Овај споразум подразумијева заједничко финансирање и израду претходне студије изводљивости и идејног рјешења, као и студију оправданости са идејним пројектом, укључујући и студију утицаја на околину - објаснила је Милекићева и додала да је "Електропривреда РС" објавила јавни позив за избор стратешког партнера који би са електропривредама РС и Србије учествовао у реализацији овог пројекта.

Генерални директор "Електропривреде Србије" Драгомир Марковић изразио је наду да ће се енергетски капацитети у региону више повезивати.

Стефано Саља рекао је да је жеља Италије да повеже енергетику из региона са Европом и да је план да са Балкана у Европу буде дистрибуисано девет терават-часова струје годишње.

Горња Дрина

Бранислава Милекић је подсјетила да су од 2008. године електропривреде РС и Србије потписале протокол о сарадњи на изради техничке документације за изградњу хидроенергетских објеката на горњој Дрини, чиме је предвиђена изградња четири хидроелектране Бук Бијела, Фоча, Паунци и Сутјеска, укупне снаге 238 мегавата, што је према досадашњој документацији, вриједност од 435 милиона евра. Она је навела да је до сада урађена студија изводљивости и идејно рјешење за овај пројекат, а да је у току израда идејног пројекта са студијом оправданости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана