Рокови за Рафинерију Брод и даље спорни

Марина Чигоја
Рокови за Рафинерију Брод и даље спорни

БAЊAЛУКA - Предсједавајући Комисије за ревизију одлуке о квалитету течних нафтних горива Љубиша Ћосић рекао је јуче да је Комисија утврдила нову одлуку о квалитету течних нафтних горива, али да је и даље спорно остало продужење рокова за горива произведена у Рафинерији у Броду.

Ћосић, који је у име Министарства спољне трговине и економских односа БиХ подржао приједлог о продужењу рокова за горива произведена у Рафинерији нафте Брод, рекао је да ће се сачекати мишљење трећег члана Комисије, именованог од Савјета министара БиХ, о овом питању око којег још није постигнута сагласност.

Он је нагласио да је од самог почетка рада инсистирао на договору и заједничком ставу свих чланова Комисије, а у случају да до тога не дође, биће испоштован принцип "изузетог мишљења".
Он је рекао да су све претходне предложене измјене и додаци на ову одлуку, а који се односе на мониторинг квалитета течних нафтних горива, методе утврђивања квалитета течних нафтних горива, кривичне одредбе усаглашене међу члановима комисије.
- На сједници Комисије поред мене, присутни су били и Зијад Yемић у име Савјета министара БиХ и Aмира Пинтул у име Владе ФБиХ, који су завршили активности на изради приједлога нове одлуке о квалитету течних нафтних горива. Спорно је остало продужење рокова за горива која производи једини домаћи произвођач, односно Рафинерија нафте у Броду - казао је Ћосић.

Он је нагласио да је представник ФБиХ и даље остао на претходним закључцима федералне Владе, којима се тражи заједничка контрола квалитета нафтних горива произведених у Рафинерији нафте у Броду коју би обављали инспекцијски органи и инспекцијска тијела ентитета, као и означавање горива произведеног у Рафинерији ознаком "није по европском стандарду".
Рок важења Одлуке о квалитету нафтних течних горива истекао је 30. јуна, послије чега је Савјет министара БиХ одлучио да ову одлуку продужи за 60 дана. У међувремену формирана је Комисија чији је задатак да уради измјене ове одлуке.

Влада РС тражила је продужење рока како би се изградњом нових постројења у Рафинерији обезбиједила производња безоловних бензина и мазута у складу са стандардима ЕУ, док остали деривати произведени у Броду испуњавају све потребне стандарде.

Чланови

Љубиша Ћосић је рекао да су два члана која нису била присутна јуче на сједници, Жарко Петровић, у име Савјета министара БиХ и Драгана Калабић у име Владе РС, раније подржали усаглашени текст одлуке, и продужење рокова за горива произведена у Рафинерији нафте Брод.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана