Република Српска задржала функционалну стабилност

Драгана Келеч
Република Српска задржала функционалну стабилност

БAЊAЛУКA - Република Српска задржала је институционалну и функционалну стабилност и на тај начин обезбиједила ликвидност свих својих обавеза.

Рекао је ово јуче премијер РС Милорад Додик током разговора са шефом Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) Костасом Кристоуом.

Шеф Мисије ММФ-а Костас Кристоу изјавио је да је врло задовољан резултатима које је РС постигла у финансијској дисциплини и испуњавању преузетих обавеза из стенд-бај аранжмана, саопштено је јуче из Бироа за односе с јавношћу Владе РС.

- Уколико Република Српска задржи постојећи темпо финансијске дисциплине, до краја године не би требало да има проблема да испуни зацртане циљеве - нагласио је Кристоу.

Осим испуњавања обавеза из стенд-бај аранжмана, на састанку је разговарано и о европском путу БиХ.

Додик је поновио да је Република Српска и даље привржена европском путу уз досљедно поштовање слова Дејтонског мировног споразума и своје аутономије.

У Министарству финансија ФБиХ прошле седмице пред долазак Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) у БиХ потврдили су да Федерација БиХ није била испунила услове за наставак стенд-бај аранжмана с овом међународном институцијом.

У Министарству финансија ФБиХ казали су да закон о платама те закон из области борачке заштите још нису усвојени.

- Кантони нису скоро ништа урадили у вези с тим питањем тако да Федерација БиХ још није испунила своје обавезе ММФ-а за наставак аранжмана - казали су у овом министарству.

Делегација ММФ-а већ неколико дана борави у БиХ у оквиру наставка другог прегледа којим установљава испуњеност услова из стенд-бај аранжмана. Они ће у БиХ бити до краја овог мјесеца.

Делегација је одгодила за ову седмицу и планирани састанак са федералним министром финансија Вјекославом Бевандом, али је у петак одржала састанак са премијером Федерације БиХ Мустафом Мујезиновићем, пренијеле су агенције.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица рекао је раније "Гласу Српске" да ММФ није социјална институција и да је јасно да се услови које траже морају испунити.

- Они раде по својим принципима који су познати, и онај ко се уклапа у те стандарде може да рачуна на сарадњу. Aко се ти стандарди не испуњавају, аранжмана неће бити, а могу се довести и битни аранжмани који су раније наговијештени, и ту су ствари више него јасне - казао је Вукмирица.

Буџети

Вујо Вукмирица каже да ће се, уколико би исплата четврте транше опет изостала, највјероватније морати ићи у ребаланс буџета на свим нивоима власти у БиХ.

ИРБ

Представници Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС и ММФа-а разговарали су јуче о макроекономској ситуацији у РС и њеним будућим изгледима, процесу приватизације у РС и планираним активностима ИРБ-а у 2010. години.

Представници ММФ-а показали су нарочито интересовање за кредитне аранжмане ИРБ-а РС са Свјетском банком и Европском инвестиционом банком, као и новоуспостављене зајмове за незапослене демобилисане борце ВРС, саопштено је из ИРБ-а РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана