Рефинансирање дуга спас за презадужене

Свјетлана Тадић
Рефинансирање дуга спас за презадужене

БAЊAЛУКA - Све више становника Републике Српске који нису у могућности да на вријеме измирују своје кредитне обавезе, узимају кредите за рефинансирање, чиме се, наглашавају економисти, само продужава вријеме задужености.

У банкама у РС кажу да кредите за рефинансирање креирају по потреби сваког клијента појединачно.

- Ове кредите предлажемо клијентима у зависности од његове тренутне ситуације, односно зависно од тога да ли је остао без посла или му је смањен лични доходак - кажу у Уникредит банци.

Клијентима, који имају проблема са отежаним враћањем кредита, Балкан Инвестмент банка предлаже олакшице према прописима Aгенције за банкарство РС и Инвестиционо-развојне банке РС.

У Хипо Aлпе Aдрија банци кажу да су услови кредита за рефинансирање идентични онима који важе за кредит који клијент већ користи.

Предсједник секције за банкарство у Удружењу економиста РС "SWOT" Aлександар Љубоја каже да је економска криза условила и већу потражњу за овом врстом кредита у Српској.

- Ову врсту кредита обично узимају становници који имају више кредита у различитим финансијским институцијама, са различитим отплатним роковима и цијенама, те да на овај начин све своје кредитне обавезе групишу на једно мјесто - каже Љубоја.

Позитивна страна кредита за рефинансирање, објашњава, јесте то што становници уз помоћ њих могу да "покрију" постојеће кредитне обавезе, а негативна продужење рока задужења.

Љубоја каже да банке обично траже, као услов за добијање овог кредита, да се 70 одсто износа кредита утроши на отплату постојећих задужења, док се остатак може искористити за личне потребе клијента.

- Каматне стопе на кредите за рефинансирање, у зависности од зајмодавца и периода на који се кредит узима, крећу се од девет до 12 одсто - истакао је Љубоја и додао да се ради о веома скупом банкарском производу.

Репрограм

У банкама кажу да се клијентима који нису у могућности да редовно измирују своје кредитне обавезе омогућује репрограм дуга по основу Одлуке Aгенције за банкарство РС о репрограму кредита за физичка лица.

- Настојимо да корисницима зајмова изађемо у сусрет омогућавајући им да искористе права која им даје та одлука. Репрограм омогућава продужење отплате дуга, чиме се умањује износ мјесечног ануитета, уз задржавање исте каматне стопе и без плаћања икаквих накнада за ову услугу - објашњавају у банкама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана