Раст БДП-а за 0,5 одсто

Марина Чигоја
Раст БДП-а за 0,5 одсто

Бањалука - Привреда БиХ оствариће у овој години благи раст од 0,5 одсто, док би у идућој години тај раст требало да буде два одсто, процјењује Међународни монетарни фонд у најновијем извјештају.

У односу на претходни извјештај, који је објављен у октобру прошле године, ММФ је снизио процјену раста за БиХ за ову годину са један на 0,5 одсто. Снижена је и прогноза за прошлу годину, па умјесто раније стагнације, ММФ сада процјењује да је привреда БиХ у прошлој години остварила пад од 0,7 одсто.

Према прогнозама ММФ-а, привреда БиХ идуће године требало би да порасте за два одсто, док 2018. године БиХ може да очекује стопу раста од четири одсто.

Према процјенама ММФ-а, потрошачке цијене у БиХ у овој години ће се повећати за 1,8 одсто, а исто толико ће порасти и у идућој години.

Када су у питању земље региона, ММФ економији Србије и у овој и у идућој години прогнозира раст од два одсто. Инфлација ће у Србији у овој години бити 9,6 одсто. Црна Гора ће према процјенама ММФ-а ове године остварити привредни раст од 1,2 одсто, док ће инфлација бити 2,7 одсто.

Хрватску привреду, према процјенама ММФ-а ове године очекује пад од 0,2 одсто, док би инфлација могла да достигне 3,2 одсто.

За Македонију се у овој години прогнозира стопа раста од два одсто, уз инфлацију од 2,5 одсто, док ММФ Словенији предвиђа привредни пад од два одсто, уз инфлацију од 1,8 одсто.

ММФ је снизио прогнозе раста глобалне економије за 2013. годину на 3,3 одсто са јануарских 3,5 одсто, предвиђајући да ће буџетски резови успорити раст америчке привреде и да ће еврозона остати у рецесији.

Прогнозе ММФ-а за БиХ и земље у региону за ову годину

Земља          БДП (раст)          Инфлација       

БиХ              0,5 %              1,8 %

Србија             2%                9,6%

Хрватска          -0,2%               3,2%

Црна Гора         1,2%               2,7%

Македонија         2%                2,5%     

Словенија          -2%               1,8%

Земље у развоју

Према прогнозама ММФ-а земље у развоју требало би у идуће двије године да остваре највећи раст, при чему Кина ове године треба да ојача за осам одсто, а у 2014. за 8,2 одсто, док би Индија требало да оствари раст од 5,7 одсто у 2013, а у сљедећој за 6,2 одсто.


 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана