Рафинерија послује у складу са законом

Глас Српске
Рафинерија послује у складу са законом

БAЊAЛУКA - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Слободан Пухалац рекао је да су пословање и производња у Рафинерији нафте у Броду у складу са важећим законским и подзаконским актима у Српској и БиХ.

Пухалац је, реагујући на изјаву замјеника предсједавајућег Савјета министара БиХ Садика Aхметовића да се тренутно врши незаконит промет течних горива из бродске Рафинерије, нагласио да регуларност пословања Рафинерије ничим не може бити доведена у питање.

- Покретање производње у Рафинерији нафте у Броду један је од најзначајнијих пројеката, не само за РС, већ и за БиХ у цјелини - рекао је Пухалац, пренијела је Срна.

Он је додао да се у регуларност рада и планове за унапређење производње, као и у значај који овај капацитет има за привреду БиХ, лично увјерио и министар Aхметовић приликом посјете Рафинерији.
- Тада је Aхметовић изнио свој позитиван став према овом пројекту, уз увјеравања да га треба подржати - подсјетио је министар индустрије, енергетике и рударства РС.

Пухалац је изразио увјерење да ће значај овог капацитета за привреду Републике Српске и БиХ превладати друге побуде и предизборне калкулације и да ће Рафинерија наставити успјешан рад и планирана улагања, која би до краја 2015. године требало да износе око 530 милиона евра.

Aхметовић је позвао надлежне инспекцијске органе да зауставе даљи промет течних горива из Рафинерије нафте у Броду у БиХ, наводећи да се из Рафинерије у овом тренутку врши незаконит промет течних горива која не задовољавају стандарде ЕУ, јер о томе не постоји одлука Савјета министара БиХ.

Одлука

Одлука о квалитету течних горива за бродску Рафинерију истекла је у јуну и продужена је до краја августа, а у међувремену је формирана комисија Савјета министара БиХ, која је предложила коначну одлуку о квалитету течних горива у складу са директивама ЕУ.        

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана