Радници не желе да плаћају цех кризе

Глас Српске
Радници не желе да плаћају цех кризе

БРИСЕЛ, МAДРИД - Више од 100.000 људи из 30 европских земаља подржало је јуче у Бриселу Конфедерацију синдиката Европске уније у штрајку против мјера штедње које су владе чланица ЕУ увеле у циљу смањења буџетског дефицита.

Штрајкови су организовани и у Шпанији, Румунији, Великој Британији, Италији, Француској, Грчкој, Словенији, те у Њемачкој, Португалији, Чешкој, Литванији и Републици Ирској, јавиле су агенције.

Са најмасовнијег међународног скупа у посљедњих неколико година, испред сједишта Европске уније у Бриселу, радници су поручили да неће дозволити да највећи терет финансијске кризе падне на њихова леђа.

- Постоји велика опасност да радници плате цех лакомислених спекулација на финансијским тржиштима и непромишљених потеза банака. Европске владе не смију да дозволе да дугови изазову нову кризу - рекао је генерални секретар Европске конфедерације синдиката Џон Монкс.

Глобална економска криза приморала је европске владе да усвоје рестриктивне мјере штедње, због којих су у државном сектору смањене и плате и број запослених.

У сукобима штрајкача и полиције на протестима у више шпанских градова повријеђено је 11 особа. Штрајкачи су спријечили камионе да доставе робу у продавнице у Мадриду, Барселони и другим већим градовима.

Због штрајка је поремећен и саобраћај широм Шпаније, а око 80 одсто линија брзих возова је отказано. Неколико телевизија јуче је прекинуло емитовање програма, а дневни листови су објавили скраћена издања.

Влада и синдикати су успјели да договоре минимални процес рада у здравству, образовању, администрацији и социјалним службама.

Краљевска породица

Шпански медији преносе да су краљ Хуан Карлос и његов син принц Филип отказали све јавне обавезе у знак поштовања према праву запослених на обуставу рада. Из шпанске краљевске резиденције саопштено је да је краљевска породица овим потезом заузела неутралан став према штрајкачима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана