Провјеравано месо из још осам земаља

Драгана Келеч
Провјеравано месо из још осам земаља

БAЊAЛУКA - Управа за индиректно опорезивање БиХ (УИО БиХ), поред контроле поријекла меса из Македоније, ове године у додатну провјеру послала је укупно 80 образаца ЕУР 1 из још осам земаља.

У Управи наводе да је од тога за шест образаца потврђено да су исправни, док се за преосталих 74 још чекају резултати провјера од надлежних царинских служби земаља одакле је месо увезено.

- Обрасци којим се доказује поријекло робе увезене у БиХ, послати су на додатну провјеру у девет земаља, и то у Aустрију, Холандију, Србију, Црну Гору, Хрватску, Македонију, Словенију, Шпанију и Турску - рекао је портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић и додао да је утврђено да три позитивна ЕУР 1 обрасца прате месо увезено из Црне Горе, те по један из Хрватске, Словеније и Турске.

Ковачевић је додао да УИО БиХ нема надлежност за контролу квалитета производа који се увозе, па тако и месних прерађевина, те да контролу квалитета провјеравају надлежне инспекције на ентитетском нивоу.

Главни републички ветеринарски инспектор РС Љиљана Гојић рекла је да инспектори ове године нису утврдили неправилности меса и месних производа из увоза, те да квалитет увезених производа животињског поријекла контролише Канцеларија за ветеринарство БиХ.

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Драго Недић рекао је да се увезено месо, у чије се поријекло посумња и чији се обрасци ЕУР 1 пошаљу на додатне провјере, не задржава на граници, већ се пушта у продају.

- Док се провјерава образац ЕУР 1, месо се продаје, јер ако неки производ има сумњиво поријекло, то не значи да је сумњивог квалитета - казао је Недић.

Предсједник Комисије за заштиту домаће производње БиХ Стојан Маринковић рекао је да је домаће тржиште преплављено месом сумњивог поријекла и сумњивог квалитета.

- До сада је било највише приговора за нелегалан увоз меса из Македоније, Србије и Хрватске. Од Македоније се кренуло и добро је што се предузимају кораци да се томе стане украј - казао је Маринковић и додао да је провјера поријекла, али и квалитета меса и те како потребна, јер државе западне Европе сигурно не испоручују на тржиште БиХ месо A категорије, већ лошије класе.

Царински трошкови

У Управи за индиректно опорезивање БиХ кажу да ће, ако се утврди да образац ЕУР 1, који прати месо увезено у БиХ, не одговара поријеклу робе, земља из које је производ увезен сносити одређене царинске трошкове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана