Пропаст евра за економски раст

Глас Српске
Пропаст евра за економски раст

ЛОНДОН - Пропаст евра многим чланицама еврозоне отворила би врата економског раста.

То сматрају аналитичари економског магазина "Капитал економикса" (Цапитал Ецономицса) и бивши савјетник британског министарства финансија Роџер Бутл, јавиле су агенције.

Тако "Капитал економикс" пише како би распад еврозоне спасио 16 земаља чланица од вишегодишње економске стагнације.

- Такав развој догађаја слабије чланове би подстакао на конкурентност, док би чак и домаћа потражња у њемачкој доживјела раст - стоји у аналитичком приказу тренутног стања у економији земаља Европске уније "Капитал економикс".

Лист пише како је грчка криза угрозила евро.

- Због тога су шпанска и италијанска влада морале да прихвате мјере економске штедње али и да смање дефицит. То им у великој мјери умањује изгледе за излазак из најгоре рецесије у посљедњих 60 година - истичу економски стручњаци "Капитал економикса".

Aналитичари овог магазина најављују да слабије привреде појединих земаља чланица Европске уније очекују "године економске патње".

- Разлог за то је што морају резати трошкове и цијене како би вратили конкурентност - наводи "Капитал економикс".

Као спас за Италију, Шпанију, Ирску, Португалију и Грчку аналитичари предлажу враћање старих валута.

- Враћањем старих валута лире у Италији, пезоса у Шпанију,   фунти у Ирску, ескуда у Португалију и драхме у Грчку  довело би до раста извоза. Такође то би им понудило излазак из њихових тешкоћа кроз економски раст, што је боље од депресије - кажу аналитичари.

Aналитичари још додају да су свјетска економска криза и рецесија захватила све поре друштва у земљама еврозоне и да ће опоравак бити тежи него што се очекује.

- Многима ће требати године да би се опоравиле од удара кризе која још траје - мишљења су поједини британски али и економски аналитичари из осталих европских земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана