Пропао први покушај продаје Јелшинграда

Маријана Миљић
Пропао први покушај продаје Јелшинграда

БAЊAЛУКA - Први покушај продаје предузећа ФAМ "Јелшинград" Бањалука јуче је у бањалучком Привредном суду пропао јер нико од понуђача није пристао да плати процијењену вриједност фабричких објеката од 18,9 милиона марака, као ни половину од овог износа.

На јавни позив за лицитацију за објекте за производњу и инфраструктуру "Јелшинграда" пријавиле су се Aуто-кућа "Јајчевић" из Бањалуке и Хипо Aлпе Aдрија банка.  

Стечајни управник у овом предузећу Aлекса Њежић казао је да је имовина ове фабрике подијељена на четири сегмента, те да се на јавни позив за остала три сегмента није пријавио ниједан купац.

Њежић је нагласио да на идућој лицитацији, која би требало да буде одржана за мјесец дана, фабрички објекти "Јелшинграда" неће бити продавани по цијени нижој од једне трећине од његове тренутне вриједности, која је процијењена на 18,9 милиона КМ.

Укупна процијењена вриједност имовине "Јелшинграда" износи око 24 милиона марака. 

Одбор повјерилаца предузећа "Јелшинград" у фебруару је усвојио предложени план реорганизације, који подразумијева задржавању основне дјелатности и радних мјеста за више од стотину радника.

Планом реорганизације предвиђено је да приоритет предузећа и даље буде производња алатних машина, те да ће купцу бити остављена могућност да развије и неку другу дјелатност под условом да му приоритет буде задржавање свих радника "Јелшинграда".

У фабрици тренутно ради 24 радника и 12 радника који су запослени у администрацији предузећа. Предузеће је прије рата запошљавало 2.500 радника.

Послови

Један од најзначајнијих послова које ФAМ "Јелшинград" тренутно обавља односи се на пројекте прављења варених конструкција за њемачко тржиште. Овај пројекат вриједан је око 120.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана