Промет картицама око пет милијарди марака

Свјетлана Тасић
Промет картицама око пет милијарди марака

БAЊAЛУКA - Становници БиХ посљедњих година новчане трансакције све више обављају платним картицама умјесто готовим новцем, а према подацима Централне банке БиХ, у прошлој години преко електронских картица извршене су трансакције вриједне 4,87 милијарди марака.

У Централној банци БиХ кажу да просјечан промет по једној картици годишње износи 2.779 марака или 232 марке мјесечно.

- Укупна вриједност трансакција реализованих употребом картица у земљи и иностранству у 2009. години износила је 4,87 милијарди марака, што је за око 1,1 милијарду марака више него годину раније - рекли су Централној банци.

Додају да се за трансакције најчешће користе дебитне картице које банке дају клијентима приликом отварања рачуна.

- Од око 34,6 милиона трансакција путем картица, колико их је остварено у 2009. години у БиХ, само 18 милиона трансакција извршено је "виза електрон" картицом - казали су у Централној банци и додали да је друга по броју трансакција "мастеркард маестро", којом је обављено око 9,7 милиона трансакција.

Из Централне банке казали су да се на шалтерима банака годишње реализује око 1,24 милијарде марака вриједности трансакција, од чега се око 600 милиона, или 49 одсто, трансакција односи на подизање готовог новца.

У Балкан инвестмент банци кажу да грађани електронске картице највише користе за подизање готовине на банкомату.

- У плаћањима код трговаца картице се нешто слабије користе. Просјечна трансакција на банкомату износи 150 марака, а приликом плаћања рачуна 60 марака - рекли су у овој банци.

У Уникредит банци кажу да се свијест грађана о лакшој куповини путем картица повећала посљедњих година.

- Из године у годину опада број наших клијената који за плаћања користе готовину - казали су у Уникредит банци.

Најбројније "виза" картице

У Балкан инвестмент банци и у Уникредит банци кажу да највише издају платне картице из програма "виза".

- Највећи број издатих картица чине "виза електрон" дебитне картице, те "виза класик" кредитне картице, док најмање учешће у укупном броју издатих електронских картица чине "виза бизнис" картице, које служе за трансакције правних лица - рекли су у овим банкама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана