Пројекти вриједни 440 милиона марака

Глас Српске
Пројекти вриједни 440 милиона марака

СAРAЈЕВО - Свјетска банка у БиХ тренутно финансира 16 пројеката вриједности 440,4 милиона долара, речено је Срни у Канцеларији Свјетске банке у БиХ.

Пројекти се односе на пољопривреду, енергетику, заштиту околине, социјални сектор, локалну инфраструктуру и управљање, развој приватног сектора, транспорт, те економско управљање и јавни сектор.

- У економско управљање и јавни сектор уложено је 126 милиона долара, од чега 15 милиона долара у пројекат у вези са земљишно-књижном регистрацијом, а 111 милиона долара у пројекат "Операција за развојну политику" - кажу у Канцеларији Свјетске банке у БиХ.

У локалну инфраструктуру и управљање уложено је 100 милиона долара и то 40 милиона у пројекат "Управљање чврстим отпадом два", 35 у "Управљање отпадним водама у Сарајеву", а 25 милиона долара у пројекат "Урбана инфраструктура и пружање услуга". У пројекте развоја приватног сектора уложено је 70 милиона долара, у енергетику 36 милиона, док је у социјалном сектору уложено 17 милиона долара, те 15 милиона долара за подршку мрежама социјалне безбједности и запошљавању.

У пројекте "Пољопривреда и рурални развој" уложен је 21 милион долара, у "Припремљеност за птичији грип" пет милиона долара, док је у пројекат "Инфраструктура и безбједност на путевима" уложено 25 милиона долара.

Из Канцеларије Свјетске банке у БиХ наводе да, када је ријеч о заштити околине, на пројекат "Заштита квалитета вода" односи се 8,9 милиона долара, на "Развој и заштиту шума" 7,1 милион долара, шест милиона долара на пројекат "Управљање Неретвом и Требишњицом", а 3,4 милиона долара на "Заштићена шумска и планинска подручја".

- БиХ је сада усмјерена на придруживање ЕУ и зато је подршка процесу интеграције постала главна тема стратегије Свјетске банке са БиХ, уз отварање радних мјеста и унапређење пружања јавних услуга, посебно услуга намијењених сиромашним и угроженим - рекао је шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ Марко Мантованели.

Током претходних 14 година Свјетска банка је одобрила 66 пројеката укупне вриједности око 1,54 милијарде долара.

Планови

Према ријечима Марка Мантованелија Свјетска банка ће у идућој години обавити консултације са властима у БиХ о новој четворогодишњој стратегији партнерства у БиХ за период од 2011. до 2015. године.

- Биће отворена могућност спровођења пројеката чија је припрема одгођена због економске кризе и потребе да се инвестира у друге приоритетне секторе - објаснио је Мантованели.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана