Производња у РС већа за четири одсто

Драгана Келеч
Производња у РС већа за четири одсто

БAЊAЛУКA - Индустријска производња у Републици Српској од почетка јануара до краја јула ове године већа је за четири одсто него у истом периоду прошле године, подаци су Завода за статистику РС.

За седам мјесеци ове године у Српској највећи раст од 11 одсто регистрован је у вађењу руда и камена, док је у прерађивачкој индустрији у истом периоду регистрован раст од 3,3 одсто, а у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом и водом забиљежен је раст од 1,7 одсто у односу на исти период прошле године.

Директор Економског института РС Душко Јакшић рекао је да је веома значајно за привреду Српске то што је ове године порасла прерађивачка индустрија.

- Од укупног раста индустрије у Српској, пораст прерађивачке индустрије имаће највише позитивног утицаја на запосленост, спољнотрговинску размјену и извоз, као и на повећање друштвеног производа - истакао је Јакшић.

Он је нагласио да се у прерађивачкој индустрији налази највећи број запослених у Српској јер је чак једна четвртина од укупног броја запослених на њеној евиденцији, тако да се сваки пораст те индустрије директно одражава на број запослених.

- Најбољи корак ка већој запослености је пораст прерађивачке индустрије, што су показали и подаци прошле године, када је прерађивачка индустрија забиљежила пад, који се манифестовао и губитком радника - казао је Јакшић.

Јакшић је додао да је рударство у РС одувијек било једна од водећих грана привреде, те да Српска има веома богате привредне потенцијале са гасом, електричном енергијом и водом, због чега није изненађујуће то да се у овим областима биљежи пораст производње.

Према економској намјени производа, за седам мјесеци ове године у Српској највећи раст од 20,6 одсто остварен је у производњи нетрајних производа широке потрошње, док је највећи пад од 20 одсто регистрован у производњи интермедијалних производа.

Јун

Према подацима Завода за статистику РС, индустријска производња остварена у јулу ове године у односу на просјечну мјесечну производњу у 2009. години мања је 3,2 одсто, док је у односу на прошли мјесец ове године мања 8, 9 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана