Производња у августу порасла за пет одсто

Маријана Миљић
Производња у августу порасла за пет одсто

БAЊAЛУКA - Индустријска производња у Републици Српској остварена у августу већа је за 5,6 одсто у односу на јул, док је за осам мјесеци ове године производња порасла за 4,3 процента у односу на исти период прошле године.

Према подацима Завода за статистику РС, највећи раст у осам мјесеци ове године, и то од десет одсто, има сектор вађења руда и камена.

- Прерађивачка индустрија у овом периоду остварила је раст од 4,7 одсто у односу на исти период лани, а у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом и водом раст је износио 1,4 одсто - подаци су Завода.

У августовском извјештају Завода наводи се да је пад од 12 одсто забиљежен у производњи трајних производа широке потрошње.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица каже да, с обзиром на то да су јул и август мјесеци годишњих одмора, раст индустријске производње у том периоду више је него добар показатељ развоја привреде Српске.

- Раст индустријске производње подстиче и друге привредне области. Позитивни резултати остварени у прерађивачкој индустрији и области снабдијевања електричном енергијом, гасом и водом показатељи су изласка привреде Српске из рецесије - казао је Вукмирица.

Према подацима Федералног завода за статистику, индустријска производња у ФБиХ у августу у односу на просјечну мјесечну производњу из 2009. године већа је за четири одсто, док је у односу на производњу из јула ове године већа за 0,6 одсто.

- У области вађења руде и камена производња је мања за 7,7 одсто, а у области снабдијевања електричном енергијом, гасом и водом производња је мања за 2,3 процента - наводи се у извјештају Федералног завода за статистику.

Вукмирица каже да мањи проценат раста производње у ФБиХ показује да се индустрија још бори са економском кризом.

Интермедијални производи

Према подацима Завода за статистику РС производња интермедијалних производа имала је раст за 18,8 одсто. И у ФБиХ у осам мјесеци ове године у односу на исти период лани производња интермедијалних производа биљежи раст.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана