Производња мазута у Рафинерији до 2013.

Марина Чигоја
Производња мазута у Рафинерији до 2013.

БAЊAЛУКA - Комисија за ревизију Одлуке о квалитету нафтних течних горива договорила је у петак у Сарајеву да се Рафинерији нафте Брод продужи рок за производњу мазута постојећег квалитета до 2013. године, до када би требало да буду испуњени еко-стандарди за његову производњу. Чланови Комисије нису успјели да постигну договор о производњи бензина у бродској рафинерији.

Потврдио је ово "Гласу Српске" предсједавајући Комисије Љубиша Ћосић и додао да је Комисија анализирала првих 20 чланова постојеће Одлуке о квалитету нафтних течних горива.

- Око неких ствари смо се договорили, док око осталих није постојала сагласност. Нисмо се успјели усагласити око кључних ствари, односно око квалитета производа у Рафинерији нафте Брод - рекао је Ћосић и додао да је за разлику од мазута, за чију је производњу по европским стандардима Рафинерији продужен рок до 2013. године, производња бензина још спорна.

- Чланови Комисије имали су различита мишљења о производњи бензина, али постоје модалитети за постизање договора и у овом дијелу одлуке - рекао је Ћосић и додао да је као предсједавајући Комисије био за то да треба изаћи у сусрет Рафинерији.

- За ово је било још неколико чланова, али било је и оних који су били против тога, због чега се јуче нисмо ни усагласили о овом питању - казао је Ћосић.

Додао је да ће у току августа Комисија опет засједати, те да ће поново бити разматрано ово питање.

Члан Комисије из Министарства индустрије, енергетике и рударства РС Драгана Калабић рекла је да је сљедећи састанак планиран за 11. август.

- До 25. августа планирамо приједлог одлуке да доставимо Савјету министара БиХ. Било је потребно да се уради ревизија постојеће одлуке - казала је Калабићева и додала да је за дизел гориво Рафинерија Брод достигла квалитет "евро 4" и "евро 5".

Рок важења Одлуке о квалитету нафтних течних горива истекао је 30. јуна, послије чега је Савјет министара БиХ одлучио да ову одлуку продужи за само 60 дана. У међувремену је формирана Комисија која би требало да уради измјене ове одлуке.

Влада РС тражила је продужење рока како би се изградњом нових постројења у Рафинерији обезбиједила производња безоловних бензина и мазута у складу са стандардима ЕУ, док остали деривати произведени у Броду испуњавају све потребне стандарде.

Одлука

Љубиша Ћосић је рекао да ће, с обзиром на оно што је до сада урађено, највјероватније бити измијењена и допуњена постојећа Одлука о квалитету нафтних течних горива.

- Aко буде више од 50 одсто измјена постојеће одлуке, ићи ће се на израду нове одлуке о квалитету нафтних течних горива, а ако буде мање од тога, доћи ће само до измјене и допуне постојеће одлуке - казао је Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана