Производња дрвета већа за три одсто

Маријана Миљић
Производња дрвета већа за три одсто

БAЊAЛУКA - Производња шумских сортимената у Републици Српској у мају ове у односу на исти мјесец прошле године већа је за три одсто, док је продаја у истом периоду мања за 11,5 одсто, подаци су Завода за статистику РС.

Производња шумских сотримената у периоду јануар - мај 2010. године у односу на исти период лани мања је за 9,7 одсто.

- Продаја сотримената у периоду јануар - мај 2010. у односу на исти период 2009. године мања је за 5,9 одсто - наводи се у извјештају Завода.

Секретар Удружења шумара и прераде дрвета у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник рекао је да дрвопрерађивачку индустрију у Српској у највећој мјери угрожава увоз, а посебно због тога што је увозно дрво слабијег квалитета него што је то наведено у декларацији.

- Иако имамо веома добру домаћу производњу, али прекомјеран увоз и неквалитетно дрво које стиже на наше тржиште, гуши домаћу дрвопрераду - казао је Шиник.

Нагласио је да се купци обично одлучују за куповину јефтинијег, али и мање квалитетног дрвета из увоза, него за домаће дрво које је много бољег квалитета.

- На нашем тржишту посебно су заступљени дрвни сортименти из Хрватске, који се код нас веома лако увезу, а по квалитету нису ни близу нашим производима - рекао је Шиник.

Истиче да на дрвопрерађивачку индустрију у Српској и даље утиче економска криза, јер се мање гради, те је и мања потражња за дрветом.

Производња у предузећима из области дрвопрерађивачке индустрије РС лани је смањена за око 30 одсто у односу на 2008. годину.

Фирме из области дрвопрераде, ове године биљеже мањи број наруџби, а резултати пословања од почетка године на нивоу су прошлогодишњих.

У овој години, казали су раније у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС, може се очекивати одржавање производње на нивоу из 2009. године, са тенденцијом благог раста у другој половини године.

Нова Борја

Директор дрвне индустрије "Нова Борја" из Теслића Милан Ковачевић казао је да се већ сада примијети опоравак производње дрвних сортимената у Српској.

- Од када смо почели производити фурнир и намјештај постали смо лојална конкуренција страним увозницима дрвних сортимената - казао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана