Продаја пословних простора већа за 40 одсто

Драгана Келеч
Продаја пословних простора већа за 40 одсто

БAЊAЛУКA - Продаја пословних простора у Републици Српској ове године порасла је и до 40 одсто, јер су цијене нешто ниже у односу на прошлу годину.

Власници агенција за продају некретнина у Српској рекли су да је до сада пракса била да становници више изнајмљују него што купују пословне просторе, али да су ове године ти простори више продавани.

Власник агенције "Твико" из Требиња Васо Милић рекао је да су за седам мјесеци ове године у овој агенцији продали око 100 пословних простора, што је за 40 одсто више него у истом периоду прошле године.

- Порасла је потражња за правим локацијама, на правим мјестима. То значи да се више купују нови пословни простори у центру града, који по метру квадратном коштају од седам до десет хиљада марака - рекао је Милић и додао да локације доста диктирају цијене, па су тако пословни простори на периферији јефтинији.

Према његовим ријечима, цијене пословних простора који нису у самом центру Требиња крећу се од 1.500 до 2.000 марака, али се половни простори слабије купују и углавном се изнајмљују.

Власник агенције за некретнине "Сензор" у Бањалуци Манојло Поповић рекао је да је ове године продаја пословних простора знатно већа него лани, те да цијене, прије свега, зависе од локације, јер су пословни објекти у центру града доста скупљи.

- Локација диктира цијену пословних простора, тако да се у центру Бањалуке, у новоградњи, цијене крећу од 3.500 до 8.000 марака за квадратни метар, уколико се становници одлуче да купују пословни простор, док су цијене на периферији доста ниже - додао је Поповић.

Он је нагласио да су пословни квадрати за изнајмљивање доста јефтинији, због чега клијенти више изнајмљују простор који им је потребан за обављање неког посла.

- Цијене пословних квадрата за изнајмљивање крећу од 20 до 100 марака по квадрату, па и више ако се ради о бољим локацијама - рекао је Поповић и додао су ове године цијене некретнина ниже него лани.

Власник агенције "Марић некретнине" у Модричи Емилија Марић је рекла да су некретнине ове године јефтиније прошле године, али да се највише продају нови пословни простори.

- Већа је потражња за новоизграђеним пословним просторима него за неким старијим, јер те просторе највише купују људи из иностранства, који желе нов простор - рекла је Марићева и додала да се цијене ових некретнина крећу од 1.500 до 2.000 марака, док су пословни простори старије градње доста јефтинији.

Станови

Најјефтинији станови у Српској су они у Херцеговини, који се продају се по цијени од око 1.200 марака за метар квадратни, док су најскупљи у Бањалуци, гдје је за метар квадратни стамбеног простора потребно издвојити најмање 1.700 марака, потврдили су у агенцијама за промет некретнинама у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана