Продаја Дроге губитак деценије

Глас Српске
Продаја Дроге губитак деценије

ЉУБЉAНA - Продаја "Дроге Колинске" хрватској "Aтлантик групи" представља губитак деценије за словеначку индустрију, пише лист "Дело".

Наводе да "Дрога Колинска", која је деценијама била понос словеначке прехрамбене индустрије, није требало да оде у руке хрватском предузетнику Емилу Тедеском који је своју фирму основао 1991. године, а у међувремену је стекао довољно моћи и повјерења банака да може да купи компанију која је већа од његове, пренијеле су агенције.

"Дело" наводи да словеначка политика из свега треба да извуче лекцију како је посљедњих година експериментисала на подручју управљања предузећима, допуштајући у њима "дивљу" приватизацију, превелику експанзију и задуживање, због чега је и "Истрабенз холдинг" морао да прода "Дрогу Колинску".

Иако продају "Дроге Колинске" назива губитком деценије за словеначку индустрију, "Дело" наводи како је добра страна те одлуке то што ће "Истрабенз холдинг" имати неколико година мира и могућност опоравка и враћања дијела дуга банкама које су му пријетиле стечајем.

"Aтлантик група" купила је прошле седмице словеначку "Дрогу Колинску" за 382 милиона евра. Тако су српски брендови "Соко Штарк", "Гранд пром" и "Паланачки кисељак" прешли у руке бизнисмена Емила Тедеског.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана