Привредници треба да послују у Српској

Глас Српске
Привредници треба да послују у Српској

БЕОГРAД - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик, који се јуче у Београду састао се истакнутим српским привредницима, позвао је инвеститоре из Србије да послују у Српској.

Додик је истакао да је Србија највећи инвеститор у РС, те нагласио да би привредници из ове земље требало да склапају пословне аранжмане са предузећима из Српске.

- Република Српска је стабилна у политичком смислу. У протекле четири године вратили смо достојанство које је било урушено међународним интервенцијама кроз тзв. реформе - рекао је премијер РС, пренијеле су агенције.

Он је, обраћајући се пред око 50 привредника, рекао да је РС имала двије успјешне велике приватизација, и то Нафтне индустрије и Телекома са више од 700 милиона марака, те да је направила развојни програм и основала Развојну банку која има 186 милиона евра на рачуну, спремних за улагање у пројекте запошљавања.

- РС је водила политику да обезбиједи привредну способност и да се носи са окружењем, те је прва у региону увела "гиљотину прописа" - нагласио је Додик и истакао да порез на добит износи десет одсто, као и да Српска располаже вишковима електричне енергије од 36 одсто и да од продаје струје остварује приход и до 200 милиона евра.

Додик је нагласио да се тренутно ради на великим пројектима изградње мреже аутопутева, који ће повезати РС са Србијом и Црном Гором, са морем и европским коридорима, а само за пут преко Чемерна, који ће бити најближи пут од Београда ка мору, издвојено је 40 милиона евра.

- Имамо енергију, вољу и емоцију за оно што радимо - поручио је Додик.

Нагласио је да су привредници из РС мало присутни у Србији, те да ту сарадњу треба побољшати и подићи је на виши ниво.

Додик је приликом посјете Београду, обишао и медијску кућу "Политика", на њен позив, гдје је разговарао са главним и одговорним уредником Драганом Бујошевићем.        

Привредници из Србије истакли су да су веома заинтересовани да послују у Српској, због повољног пословног амбијента.

Власник концерна "Фармаком" из Шапца Мирослав Богићевић рекао је да је клима за улагање у РС изванредна и додао да он већ инвестира у Српску и да је фабрика акумулатора из Сомбора, чији је власник, изнајмила фабрику "Тесла" у Брчком.

Он је рекао да је премијер РС Милорад Додик "динамичан и предузетан човјек који разумије привреднике, јер се и сам бавио привредом" те да је "захваљујући њему, посљедњих година пуно уложено у привреду у РС".

Директор "Боксита" из Милића Рајко Дукић рекао је да постоји идеја да се у Србији формира удружење привредника РС који живе и раде у Србији, а поријеклом су из РС, додајући да би то била невладина организација.

Специјалне везе

Што се тиче односа са Србијом, Додик је рекао да су у оквиру Споразума о специјалним везама реализовани велики пројекти као што је мост на Рачи код Факовића, те да ће бити и других пројеката као што је пут од Ужица до Вишеграда.

- Српски привредници су у РС присутни преко Телекома, "Хемофарма", "Делте" и Комерцијалне банке - рекао је премијер РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана