Привреда Српске излази из кризе

Глас Српске
Привреда Српске излази из кризе

БИЈЕЉИНA - Показатељи о кретању спољнотрговинске размјене Републике Српске за осам мјесеци ове године указују на оживљавање привредне активности, раст извоза, односно излазак економије Српске из кризне године.

Ово је јуче у Бијељини, приликом разговора са извозницима из прехрамбеног сектора са подручја бијељинске Привредне коморе, рекла министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Јасна Бркић, пренијела је Срна.

Она је истакла да је прошле године 215 предузећа добило подстицаје из средстава које је Влада РС намијенила извозницима.

- Ове године за ове намјене одобрено је 15 милиона од којих је до сада реализовано више од 13 милиона марака - рекла је Бркићева и додала да Влада настоји да оствари добру сарадњу са пословном заједницом, те да на тај начин допринесе побољшању извоза.

- Од извозника очекујем да нам дају јасне инструкције у ком правцу требамо дјеловати на реализацији Aкционог плана за спровођење Стратегије подстицаја извоза РС коју је Народна скупштина усвојила прошле године - казала је Бркићева.

Предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Михајло Видић рекао је, без обзира на тренутну покривеност увоза извозом од 60 одсто, потребно уклонити још низ баријера да би привреда напредовала.

- Излаза из кризе нема без повећања извоза, нових производа на тржишту, без повећања конкурентности наших производа на иностраним тржиштима и отклањања ванцаринских баријера - казао је Видић.

Власник предузећа “Спектар дринк” из Бијељине Ђорђе Славињак истакао је да је ова фирма лани извезла производа за више од 15 милиона марака, те да ће овогодишњи пласман бити мањи због утицаја кризе.

Конкуренција

Ђорђе Славињак каже да домаћа предузећа на иностраном тржишту имају велику конкуренцију, која има много значајније подстицаје од државе.

- Да би домаће фирме више извозиле неопходна је подршка државе у свим аспектима пословања - рекао је Славињак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана