Приоритет питање девизних рачуна

Марина Чигоја
Приоритет питање девизних рачуна

БAЊAЛУКA - На састанку Сталног заједничког одбора високих представника држава насљедница бивше СФРЈ, који би у Сарајеву требало да буде одржан у октобру, наставиће се анализа спровођења Споразума о питањима сукцесије, а један од приоритета је рјешавање питања девизних рачуна који су држани код југославенских банака.

Рекао је ово "Гласу Српске" помоћник министра финансија и трезора БиХ Зенит Келић и додао да је почетком ове године на састанку у Београду констатовано да се Споразум о питањима сукцесије као међународни споразум мора у потпуности примјењивати.

Келић је истакао да ће се на састанку у Сарајеву покушати доћи до сагласности око питања о којима се државе насљеднице нису успјеле договорити на састанку у Београду.

- Питање "мјешовитих банака", односно оквир Aнекса "Ц", остало је неријешено на састанку у Београду. Ово питање односи се на стање девизних рачуна који су држани код југославенских банака - казао је Келић и додао да постоје велике разлике у вези са питањем стања новчаних средстава код тадашњих југославенских банака за заједничка улагања у иностранству.

- То стање према Споразуму износи 645,55 милиона долара, а приказано стање на крају маја 2001. код Народне банке Србије износи 56,6 милиона долара - казао је Келић.

Према његовим ријечима, касни и спровођење договора из Загреба из 2006. године око расподјеле дипломатско-конзуларне имовине, јер БиХ по Споразуму о питањима сукцесије припада имовина вриједна 39,2 милиона долара.

Додао је да укупна процијењена вриједност имовине бивше СФРЈ за 123 објекта износи 266 милиона долара.

- Веома значајно питање је и досљедна примјена Aнекса "Г" Споразума о питањима сукцесије којим се третирају приватна и стечена права, права у погледу враћања имовине предузећа из БиХ и слично - нагласио је Келић и додао да постоји још знатан број отворених и спорних питања које је потребно ријешити, а прије свих питање дугова према Либији и Чешкој.

Рок

Зенит Келић је рекао да препреке, углавном политичко интересне природе, које су присутне између земаља насљедница, отежавају рјешавање питања сукцесије.

- Због тога је врло тешко дати оквирни рок до када би сукцесија земаља насљедница бивше СФРЈ могла бити завршена - казао је Келић и додао да рјешавање ових питања зависи и од европских интеграција земаља сукцесора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана